Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stanković - Niš moj grad: Obezbediti sve neophodne uslove za polazak dece u školu

rssBookmark and Share

Niš 31.08.2020. Južna Srbija Info

Miodrag Stanković, odbornik grupe "Niš moj grad", koji su sebe predstavili kao konstruktivnu opoziciju u novom gradskom parlamentu, podneo je inicijativu Skupštini grada Niša, povodom početka školske godine i kako kaže, loše epidemiološke situacije u gradu.

Stanković - Niš moj grad: Obezbediti sve neophodne uslove za polazak dece u školu

Saopštenje prensimo celosti..

“U Nišu je još uvek loša epidemiološka situacija. Bez obzira na to, škole počinju sa radom sutra. Imajući u vidu da velika većina građana Niša živi u teškim materijalnim uslovima i da je ekonomska situacija jako loša, podneo sam odborničku inicijativu kojom predlažem da se preduzmu konkretne mere za poboljšanje uslova u svim školama“ - rekao je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.

Predložio sam da se u školama obezbede svi neophodni uslovi za polazak dece u školu. Prvenstveno treba obezbediti dezinfekciona sredstva kao i zaštitne maske i rukavice za decu.

„Novoizabrana gradonačelnica je u svom ekspozeu navela da će posebnu pažnju posvetiti socijalno ugroženom stanovništvu. Danas je sve manje ljudi koji imaju novac da kupe knjige i opremu deci za polazak u školu. Nastavni program se menja iz godine u godinu, pa se štampaju nove knjige koje koštaju i do 16000 dinara. Standard roditelja, koji je ionako nezavidan, posebno je opterećen u ovo doba godine zbog nabavka ogreva, pripreme zimnice, kupovine odeće i obuće za školarce, posebno kupovine maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju za celu porodicu, namirnica bogatih vitaminima,  sintetičkih vitamina i drugih preparata za podizanje imuniteta i dr.

Smatram da je potrebno opredeliti sredstva iz budžeta grada kako bi obezbedili besplatne udžbenike  za svu decu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta“ - rekao je Stanković.

Prema poslednjim informacijama nastava će se održavati kako online, tako i u školama.

„Neophodno je da se za socijalno ugrožene roditelje, koji nemaju uslova, obezbede laptopovi, kako bi deca mogla da prate online nastavu.

Predlažem da se socijalno ugroženim roditeljima, koji su već kupili knjige, refundiraju troškovi.

Mere kriznog štaba po pitanju nošenja maski i dalje važe, pa je neophodno obezbediti minimum po tri maske i po dva para rukavica za đake koji prisustvuju nastavi u školi.

U svakoj školi moraju biti pojačane mere higijene objekata (hodnici, učionice, školske klupe, stolice, stepenište, toaleti, sale za fizičko obrazovanje i dr). Potrebno je da se na ulazu u školski objekat obezbedi merenje temperature kao i dezinfekcija obuće i ruku kao i da u školskim hodnicima budu raspoređeni dozeri sa tečnošću za dezinfekciju ruku ili suvu dezinfekciju.

S obzirom da je Gradonačelnica Niša najavila rebalans budžeta na narednoj sednici Skupštine Grada Niša, sada je prava prilika da se usvoji ova inicijativa i da se pošalje pozitivan primer svim gradovima i opštinama u Srbiji, na koji način se treba odnositi prema građanima“ - zaključio je Stanković.


#   Niš   Dragana Sotirovski   Miodrag Stanković   Skupština grada Niša   besplatni udžbenici   školska godina   Niš moj grad   Koalicija Niš moj grad   Koronavirus   zaštitne maske
#GradonacelnicaN @Mikica_S @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima