Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Inicijativa opozicionog odbornika: Obezbediti maske i dezinfekciona sredstva za socijalno ugrožene

rssBookmark and Share

Niš 16.11.2020. Južna Srbija Info

Kako piše u saopštenju dostavljenom medijima, Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša podneo je inicijativu kojom traži da Grad obezbedi maske i dezinfekciona sredstva za socijalno ugrožene građane.

Inicijativa opozicionog odbornika: Obezbediti maske i dezinfekciona sredstva za socijalno ugrožene

Saopštenje prenosimo u celosti..

„U Nišu je svakog dana sve više i više socijalno ugroženih građana. Loša epidemiološka situacija dovela je do gašenja nekih firmi, kao i do otpuštanja radnika. 

Situacija je takva da ako se ništa ne proizvodi, nema šta ni da se proda. To znači da firme ne ostvaruju profit, a samim tim neće biti u mogućnosti da zapošljavaju. Firme mogu da drže postojeće radnike, ali ako stvari postanu veoma loše, neće to činiti. Iz tog razloga sve više ljudi ostaje bez posla ili strahuje od otkaza. 

Sve to dovodi naše sugrađane u nezavidan položaj. Naši sugrađani su u svakodnevnom problemu kako da obezbede novac za osnovne životne potrebe, a sada i posebne, zbog novonastale situacije“ – izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša. 

„Epidemija korona virusa traje već punih osam meseci. Neizvesno je kada će se ona završiti. S obzirom da mere zaštite predviđaju nošenje maski i korišćenje dezinfekcionih sredstava, to je trošak koji najviše pogađa socijalno ugrožene građane. 

Građani najčešće koriste hirurške maske, koje se mogu nabaviti u apotekama. Njihova cena se kreće od 13 do 50 dinara. Kako ove maske štite 2 sata, svakodnevno je potrebno upotrebiti po nekoliko maski, zavisno od potreba svakog građanina. Pogoršanjem epidemiološke situacije, pooštravaju se i mere, pa će maske verovatno morati da se nose i na otvorenom. Prema tome, biće neophodno da svaki građanin obezbedi bar 3 maske dnevno, što je trošak od oko 60 dinara dnevno. Osim maski, građani svakodnevno kupuju i dezinfekciona sredstva, što je takođe još jedan izdatak za kućni budžet. U proseku je za mesec dana potrebno oko 3 litara dezinfekcionog sredstva, što je oko 2500 dinara mesečno“ – dodao je Stanković. 

Po evidenciji Centra za socijalni rad trenutno je 40.079 socijalno ugroženih lica (12.818 lica koja primaju stalnu, a ostali trenutnu novčanu pomoć). Neophodno je da Grad za ova lica obezbedi bar po 3 maske dnevno, odnosno 90 maski mesečno i oko 3 litara dezinfekcionog sredstva mesečno, kako bi se obezbedila efikasna zaštita od zaražavanja. 

„Potrebno je da Grad rebalansom budžeta za 2020. godinu opredeli oko 100 miliona dinara za ove namene, a da budžetom za 2021. godinu predvidi određenu sumu novca, jer je neizvesno kada će se epidemija završiti i kada će vakcine početi da se primenjuju“ – zaključio je Stanković. 

 


#   Niš   dezinfekcija   Miodrag Stanković   Skupština grada Niša   Koalicija Niš moj grad   Koronavirus   zaštitne maske
@Mikica_S @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima