Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Шта радите бре: Школа са три одбора

rssBookmark and Share

Куршумлија 19.01.2013. Izvor: Rts

Основна школа "Милоје Закић" у Куршумлији вероватно је једина школска установа у Србији која има три школска одбора. По потреби, сваки одбор заседа и доноси одлуке, па је тако онај који је именовала општина, на првој седници сменио директора школе, али је министар ту одлуку поништио.

Шта радите бре: Школа са три одбора

Унија синдиката просветних радника Србије сматра да је на делу грубо поигравање са законом у Основној школи "Милоје Закић" у Куршушлији која има три школска одбора.

Директор Слободан Шиндић каже да је на овакву ситуацију у школи пресудно утицала локална самоуправа, када је пре три месеца, приликом промене привременог Школског одбора, који је именовао министар просвете, у нови, уместо три члана, на колико је по закону имала право, предложила и изабрала свих девет.

"Не знамо који орган управљања је регуларан, јер ми сада практично имамо три школска одбора. Један је именован од стране министра, други је предложен од предлагача, Наставничког већа и Савета родитеља и трећи је изабрала локална самоуправа, без овлашћених предлагача, самостално", каже директор школе "Милоје Закић" у Куршумлији Слободан Шиндић.

У општини Куршумлија одбацују одговорност и тврде да школа није на време доставила предлоге за нови школски одбор из реда запослених и родитеља.

Председник СО Куршумлија Горан Бојовић каже да је правна служба општине дала такав предлог, одборници изгласали, с тим да је школа два пута опомињана да достави имена у неким разумним роковима, али да она то није учинила.

У школи демантују ове наводе и кажу да им је намерно дато кратко време, у коме није било могуће спровести процедуру избора чланова из реда родитеља, док су о избору представника запослених, општину обавестили десет дана пре скупштинске седнице, на којој су, међутим, именовани они који нису добили поверење својих колега.

Поводом дешавања у школи "Милоје Закић" реаговала је Унија синдиката просветних радника која је од министарства просвете затражила преиспитивање целог случаја, оцењујући да је локална самоуправа приликом избора школског одбора грубо прекршила закон.

"Локална самоуправа је могла само да одлучује решењем о предлогу овлашћених предлагача, а то су у овом случају искључиво наставничко веће и савет родитеља, за две трећине чланова одбора", каже Славица Ђорђевић из Уније синдиката просветних радника Србије.

Међу новоименованим члановима, по избору скупштинске већине, налазе се и бивши директор школе Живота Вуксановић, који је, због кршења закона, по налогу просветне инспекције смењен, као и два члана из тадашњег школског одбора, који су, из истих разлога такође разрешени.


#   Куршумлија   школе   локална самоуправа   Унија синдиката просветних радника   Слободан Шиндић   Живота Вуксановић   школски одбор
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима