Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Šta radite bre: Škola sa tri odbora

rssBookmark and Share

Kuršumlija 19.01.2013. Izvor: Rts

Osnovna škola "Miloje Zakić" u Kuršumliji verovatno je jedina školska ustanova u Srbiji koja ima tri školska odbora. Po potrebi, svaki odbor zaseda i donosi odluke, pa je tako onaj koji je imenovala opština, na prvoj sednici smenio direktora škole, ali je ministar tu odluku poništio.

Šta radite bre: Škola sa tri odbora

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije smatra da je na delu grubo poigravanje sa zakonom u Osnovnoj školi "Miloje Zakić" u Kuršušliji koja ima tri školska odbora.

Direktor Slobodan Šindić kaže da je na ovakvu situaciju u školi presudno uticala lokalna samouprava, kada je pre tri meseca, prilikom promene privremenog Školskog odbora, koji je imenovao ministar prosvete, u novi, umesto tri člana, na koliko je po zakonu imala pravo, predložila i izabrala svih devet.

"Ne znamo koji organ upravljanja je regularan, jer mi sada praktično imamo tri školska odbora. Jedan je imenovan od strane ministra, drugi je predložen od predlagača, Nastavničkog veća i Saveta roditelja i treći je izabrala lokalna samouprava, bez ovlašćenih predlagača, samostalno", kaže direktor škole "Miloje Zakić" u Kuršumliji Slobodan Šindić.

U opštini Kuršumlija odbacuju odgovornost i tvrde da škola nije na vreme dostavila predloge za novi školski odbor iz reda zaposlenih i roditelja.

Predsednik SO Kuršumlija Goran Bojović kaže da je pravna služba opštine dala takav predlog, odbornici izglasali, s tim da je škola dva puta opominjana da dostavi imena u nekim razumnim rokovima, ali da ona to nije učinila.

U školi demantuju ove navode i kažu da im je namerno dato kratko vreme, u kome nije bilo moguće sprovesti proceduru izbora članova iz reda roditelja, dok su o izboru predstavnika zaposlenih, opštinu obavestili deset dana pre skupštinske sednice, na kojoj su, međutim, imenovani oni koji nisu dobili poverenje svojih kolega.

Povodom dešavanja u školi "Miloje Zakić" reagovala je Unija sindikata prosvetnih radnika koja je od ministarstva prosvete zatražila preispitivanje celog slučaja, ocenjujući da je lokalna samouprava prilikom izbora školskog odbora grubo prekršila zakon.

"Lokalna samouprava je mogla samo da odlučuje rešenjem o predlogu ovlašćenih predlagača, a to su u ovom slučaju isključivo nastavničko veće i savet roditelja, za dve trećine članova odbora", kaže Slavica Đorđević iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Među novoimenovanim članovima, po izboru skupštinske većine, nalaze se i bivši direktor škole Života Vuksanović, koji je, zbog kršenja zakona, po nalogu prosvetne inspekcije smenjen, kao i dva člana iz tadašnjeg školskog odbora, koji su, iz istih razloga takođe razrešeni.


#   Kuršumlija   škole   lokalna samouprava   Unija sindikata prosvetnih radnika   Slobodan Šindić   Života Vuksanović   školski odbor
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima