Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Станковић ДС Ниш: Постоји решење за опстанак установе "Дивљана"

rssBookmark and Share

Ниш 15.11.2019. Јужна Србија Инфо

Миодраг Станковић, одборник Скупштине Града Ниша и председник Градског одбора ДС Ниш, предао је данас одборничку иницијативу у Скупштини Града, како би се решио опстанак установе "Дивљана".

Станковић ДС Ниш: Постоји решење за опстанак установе "Дивљана"

“Некадашње популарно дечје одмаралиште надомак Беле Паланке, установа, “Дивљана” већ скоро три године није у функцији дечјег одмаралишта.

Крајем 2016.године у одмаралиште су почели да долазе први азиланти и боравили све до јуна 2018.године, а последња група азиланата напустила је одмаралиште септембра 2018.године. Њихов број је варирао али су све време користили капацитете установе. 

До овога је дошло тако што је Комесаријат за избеглице са Градом склопио уговор о привременом боравку азиланата у објектима одмаралишта.

Деветоро запослених у установи су обављали своје редовне послове у складу са својим уговором о раду  и данас су у радном односу. Њихов статус ниједним актом није мењан али објекти су празни, а запослени од јуна 2018.године нису примали плате. Обраћали су се и Граду и Комесаријату за избеглице, већници  градског Већа Града Ниша задуженој за дечју и социјалну заштиту, али без резултата.

Они су већ скоро 2 године без средстава за живот и то не својом кривицом. Осим плата, њима нису уплаћивани доприноси тако да су онемогућени да се лече јер не могу да овере здравствене књижице а међу њима има и тешких хроничних болесника чији је живот угрожен. Такође, они не могу ни да се запосле, чак и кад нађу други посао јер су још увек у радном односу у установи “Дивљана” Иначе, обезбеђена су  редовна, свакодневна дежурства у установи из безбедносних разлога - то су организовали сами запослени,” рекао је Станковић.

“Проблем Град гура под тепих. Осим запослених, проблем имају и родитељи деце школског узраста јер се рекреативна настава од 2016.године не обавља у “Дивљани”а то је била вишегодишња традиција, где су цене биле приступачне а близина дечјег одмаралишта и квалитет услуга,велика предност.

За поновно стављање у функцију дечјег одмаралишта, било би потребно  око 15.000.000,00 динара.

Пре него су азиланти дошли, у обнову топловода из средстава хуманитарне помоћи, уложено је око 28.000.000,00 динара.

Постоје и заостала дуговања установе према добављачима. Новац је потребан и да се објекат реновира и приведе намени-боравку школске деце ( кречење, поправка инсталација, сређивање круга –парка, клупа и др.)”, изјавио је одборник Станковић.

Објекти установе пропадају а иде зимски период што ће само погоршати стање у дечјем одмаралишту.

Неопходно је  да председник Скупштине, у складу са својим овлашћењима из члана 81. Пословника о раду закаже то ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ седницу Скупштине Града, како би се решио опстанак установе Дивљана,” закључио је Станковић.

Коментара: 0


#   Ниш   ДС   Миодраг Станковић   Дивљана дечје одмаралиште
@demokrate @Mikica_S @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима