Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Усвојене измене закона - предаја листа и до 15 дана пре одржавања избора

Bookmark and Share

10.05.2020. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Посланици Скупштине Србије усвојили су измене и допуне Закона о избору народних посланика, измене Закона о локалним изборима и измене и допуне Закона о заштити становништва од заразних болести.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Измене и допуне Закона о избору народних посланика и измене Закона о локалним изборима односе се на очување здравља од заразне болести ковид 19 у изборном процесу, с обзиром да и даље постоје препоруке о поштовању одређених правила понашања, које се пре свега односе на физичко дистаницрање.

С обзиром да нису све странке које желе да учествују на изборима предале листе, оне ће наставити процес прикупљања потписа, а осим јавних бележника, потписе бирача ће оверавати и општинске и градске управе.

За избор народних посланика потребно је 10.000 потписа, а рокови за предају листа на оба нивоа су 15 дана пре одржавања избора.

Основни судови и даље могу да оверавају потписе бирача, али само у општинама и градовима у којима нема јавних бележника.

Други разлог предлога измена и допуна Закона о избору народних посланика је "политички договор" који је постигнут на састанку председника Србије Александра Вучића и представник свих листа које су заинтересоване да учествују на изборима 21.јуна.

Изменама и допунама Закона о Заштити становништва од заразних болести повећава се најнижи износ новчане казне за кршење прописа о заштити становништва од заразних болести са 30.000 на 50.000 динара.

Такође, пошто пандемија још траје, прописано је да закон ступи на снагу даном објављивања у Службеном гласнику, а не осмог дана од објављивања.

Законом је прописано да су здравствене установе - државне и приватне, предузетници, здравствени радници и сви грађани, дужни да спроводе прописане мере и да поступају по решењу санитарног инспектора.

Коментара: 0


#   измена закона   Скупштина града Ниша   Избори 2020   Коронавирус
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима