Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Usvojene izmene zakona - predaja lista i do 15 dana pre održavanja izbora

Bookmark and Share

10.05.2020. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika, izmene Zakona o lokalnim izborima i izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika i izmene Zakona o lokalnim izborima odnose se na očuvanje zdravlja od zarazne bolesti kovid 19 u izbornom procesu, s obzirom da i dalje postoje preporuke o poštovanju određenih pravila ponašanja, koje se pre svega odnose na fizičko distanicranje.

S obzirom da nisu sve stranke koje žele da učestvuju na izborima predale liste, one će nastaviti proces prikupljanja potpisa, a osim javnih beležnika, potpise birača će overavati i opštinske i gradske uprave.

Za izbor narodnih poslanika potrebno je 10.000 potpisa, a rokovi za predaju lista na oba nivoa su 15 dana pre održavanja izbora.

Osnovni sudovi i dalje mogu da overavaju potpise birača, ali samo u opštinama i gradovima u kojima nema javnih beležnika.

Drugi razlog predloga izmena i dopuna Zakona o izboru narodnih poslanika je "politički dogovor" koji je postignut na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnik svih lista koje su zainteresovane da učestvuju na izborima 21.juna.

Izmenama i dopunama Zakona o Zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti povećava se najniži iznos novčane kazne za kršenje propisa o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sa 30.000 na 50.000 dinara.

Takođe, pošto pandemija još traje, propisano je da zakon stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku, a ne osmog dana od objavljivanja.

Zakonom je propisano da su zdravstvene ustanove - državne i privatne, preduzetnici, zdravstveni radnici i svi građani, dužni da sprovode propisane mere i da postupaju po rešenju sanitarnog inspektora.

Komentara: 0


#   izmena zakona   Skupština grada Niša   Izbori 2020   Koronavirus
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima