Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Влада ће помоћи у решавању проблема на југу

rssBookmark and Share

Црна Трава 14.03.2013. Izvor: Rts-JužnaSrbija.Info |

Министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић најавила је да ће у суботу, 16. марта, у Нишу бити одржан састанак представника Владе Србије, на челу с премијером Ивицом Дачићем, са председницима 28 локалних самоуправа југа Србије на коме ће се разговарати о мерама за решавање проблема које имају грађани тог дела земље.

Влада ће помоћи у решавању проблема на југу

Калановићева је данас на конференцији за новинаре на Копаоник бизнис форуму рекла да су услови у којима живе људи с југа Србије "катастрофални" и истакла да ће Влада Србије предложити краткорочне мере за решавање проблема у том делу земље.

У припреми мера ће, како је навела, учествовати Министраство регионалног развоја и локалне самоуправе, као и премијер Ивица Дачић који је пореклом из тог дела Србије.

Југ Србије чине Пчињски, Јабланички, Нишавски, Пиротски и Топлички округ са 28 локалних самоуправа, односно 15,8 одсто територије Србије, где живи 390.000 људи, што је 13 одсто од укупног броја становника земље.

Калановићева је рекла да је Министарство регионалног развоја урадило анализу економских и демографских карактеристика тог најсиромашнијег дела земље која је показала да се сваког дана из тог подручја исели 37 становника, што на годишњем нивоу одговара броју становника у општини Мерошина.

Како је нагласила, један од највећих проблема југа Србије је незадовољавајућа образовна структура становништва што је у пропорцији са стопом незапослености.

"Проценат младих који прекину основно школовање је седам пута већи него у остатку Србије", рекла је она и навела да стопа незапослености износи 44,8 одсто, а да је од 2001. године сваки други радник остао без посла.

Број запослених је смањен за више од четвртину у последњих 10 година, односно стопа запослености се годишње смањивала 7,7 процената, додала је она.

"Најдраматичније смањење стопе запослености у поређењу са 2002. годином је у општинама Црна Трава, Трговиште, Лебане (47 одсто), затим у Димитровгарду 46 одсто, Владичином Хану 45 одсто, Сурдулаици 43 одсто и Босилеграду 42 одсто", рекла је Калановићева.

Стопа запослености у том делу земље је 18 одсто, док је просек Србије 24,3 одсто.

Према њеним речима, запослени у свим општинама на југу Србије имају зараде ниже од просека у Србији и навела да је у 2012. години просечна зарада у том делу земље била око 27.000 динара док је просек Републике био 41.000 динара.

Калановићева је рекла и да је истраживање показало да на југу Србије у просеку један лекар долази на 345 становника, а у 14 општина доступност здравстевених услуга је мања за 60 одсто од просека Србије.

На јавни систем водоснабдевања прикључено је нешто више од 50 одсто становништа југа земље, а на канализациони систем 43 одсто.


#   Црна Трава   Топлички округ   Ивица Дачић   Влада Републике Србије   без посла
@DacicIvica @Vlada_SR @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима