Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vlada će pomoći u rešavanju problema na jugu

rssBookmark and Share

Crna Trava 14.03.2013. Izvor: Rts-JužnaSrbija.Info |

Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović najavila je da će u subotu, 16. marta, u Nišu biti održan sastanak predstavnika Vlade Srbije, na čelu s premijerom Ivicom Dačićem, sa predsednicima 28 lokalnih samouprava juga Srbije na kome će se razgovarati o merama za rešavanje problema koje imaju građani tog dela zemlje.

Vlada će pomoći u rešavanju problema na jugu

Kalanovićeva je danas na konferenciji za novinare na Kopaonik biznis forumu rekla da su uslovi u kojima žive ljudi s juga Srbije "katastrofalni" i istakla da će Vlada Srbije predložiti kratkoročne mere za rešavanje problema u tom delu zemlje.

U pripremi mera će, kako je navela, učestvovati Ministrastvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, kao i premijer Ivica Dačić koji je poreklom iz tog dela Srbije.

Jug Srbije čine Pčinjski, Jablanički, Nišavski, Pirotski i Toplički okrug sa 28 lokalnih samouprava, odnosno 15,8 odsto teritorije Srbije, gde živi 390.000 ljudi, što je 13 odsto od ukupnog broja stanovnika zemlje.

Kalanovićeva je rekla da je Ministarstvo regionalnog razvoja uradilo analizu ekonomskih i demografskih karakteristika tog najsiromašnijeg dela zemlje koja je pokazala da se svakog dana iz tog područja iseli 37 stanovnika, što na godišnjem nivou odgovara broju stanovnika u opštini Merošina.

Kako je naglasila, jedan od najvećih problema juga Srbije je nezadovoljavajuća obrazovna struktura stanovništva što je u proporciji sa stopom nezaposlenosti.

"Procenat mladih koji prekinu osnovno školovanje je sedam puta veći nego u ostatku Srbije", rekla je ona i navela da stopa nezaposlenosti iznosi 44,8 odsto, a da je od 2001. godine svaki drugi radnik ostao bez posla.

Broj zaposlenih je smanjen za više od četvrtinu u poslednjih 10 godina, odnosno stopa zaposlenosti se godišnje smanjivala 7,7 procenata, dodala je ona.

"Najdramatičnije smanjenje stope zaposlenosti u poređenju sa 2002. godinom je u opštinama Crna Trava, Trgovište, Lebane (47 odsto), zatim u Dimitrovgardu 46 odsto, Vladičinom Hanu 45 odsto, Surdulaici 43 odsto i Bosilegradu 42 odsto", rekla je Kalanovićeva.

Stopa zaposlenosti u tom delu zemlje je 18 odsto, dok je prosek Srbije 24,3 odsto.

Prema njenim rečima, zaposleni u svim opštinama na jugu Srbije imaju zarade niže od proseka u Srbiji i navela da je u 2012. godini prosečna zarada u tom delu zemlje bila oko 27.000 dinara dok je prosek Republike bio 41.000 dinara.

Kalanovićeva je rekla i da je istraživanje pokazalo da na jugu Srbije u proseku jedan lekar dolazi na 345 stanovnika, a u 14 opština dostupnost zdravstevenih usluga je manja za 60 odsto od proseka Srbije.

Na javni sistem vodosnabdevanja priključeno je nešto više od 50 odsto stanovništa juga zemlje, a na kanalizacioni sistem 43 odsto.


#   Crna Trava   Toplički okrug   Ivica Dačić   Vlada Republike Srbije   bez posla
@DacicIvica @Vlada_SR @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima