Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Савет за националну безбедност Србије поводом ситуације у Украјини - поштовање суверенитета Украјине али без санкција Русији

Bookmark and Share

26.02.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

На основу члана 5. став 2. Закона о уређењу служби безбедности Републике Србије, Савет за националну безбедност, полазећи од своје улоге у заштити националне безбедности, на седници од 25. фебруара 2022. године донео је закључак који ће се наћи, како је рекао председник Вучић, на седници Владе у наредних 48 сати.

Савет за националну безбедност Србије поводом ситуације у Украјини - поштовање суверенитета Украјине али без санкција Русији

1. Република Србија најискреније жали због свега што се догађа на истоку Европе. Русија и Украјина су за Републику Србију одувек пријатељске државе, а српски народ Русе и Украјинце сматра братским народима. Губитак живота сваког човека у Украјини доживљавамо као истинску трагедију.

2. Република Србија је привржена поштовању начела територијалног интегритета и политичке независности држава, као једног од основних принципа међународног права садржаног у Повељи Уједињених нација и Завршном акту из Хелсинкија (1975), којим се гарантује право држава на неповредивост граница.

3. Полазећи од члана 16. Устава Републике Србије, који предвиђа да спољна политика Републике Србије почива на општепризнатим правилима и принципима међународног права, један од основних принципа спољне политике Републике Србије јесте и доследно поштовање неповредивости територијалног интегритета суверених држава. Као што је посвећена очувању суверености и целине своје територије, Република Србија се исто тако залаже за поштовање територијалног интегритета других суверених држава и принципа да се граница могу мењати искључиво у складу са правилима међународног права.

4. Република Србија је увек водила одговорну и принципијелну спољну политику и скупо је платила своју приврженост принципима и правилима међународног права, укључујући ту и начело територијалног интегритета, јер је због настојања да сачува свој територијални интегритет на крају 20. века била изложена не само рестриктивним мерама већ и агресији 19 држава НАТО. Упркос свему томе, позиција Републике Србије у међународним односима увек је била и остала правно и политички беспрекорна, одговорна и принципијелна. Републици Србији се због њене доследности у поштовању принципа међународног права не може упутити било какав приговор.

5. У складу са својом досадашњом политиком залагања за доследно и принципијелно поштовање начела међународног права, те неповредивости граница, Република Србија пружа пуну и принципијелну подршку поштовању начела територијалног интегритета Украјине.

6. Темељно начело савременог међународног права јесте начело мирног решавања спорова и уздржавања од претње и употребе оружане силе против територијалног интегритета и политичке независности ма које државе и на било који начин који није у складу са Повељом Уједињених нација. Руководећи се основним принципима на којима темељи своју спољну политику Република Србија сматра веома погрешним кршење територијалног интегритета било које земље, укључујући Украјину.

7. Република Србија, без обзира на провокације које неретко долазе из земаља и ентитета на западном Балкану, остаје доследна поштовању начела из свог Устава да своју спољну политику темељи на општеприхваћеним приниципима и правилима међународног права и перманентно се залаже да се поштују управо та начела и да се по сваку цену сачува мир у региону. Република Србија сматра да је очување мира и стабилности од кључног значаја како за напредак њене економије, тако и за биолошки опстанак њених грађана. Управо због тога политика Републике Србије мора да буде још пажљивија и попустљивија према неодговорним изјавама и поступцима који долазе из региона јер очување мира представља витални интерес српског народа и грађана Републике Србије.

8. Полазећи од тога да је њена основна дужност да све своје снаге посвети очувању мира и благостања својих грађана, Република Србије ће се приликом разматрања потребе да се евентуално донесу рестриктивне мере или санкције против било које државе, укључујући Руску Федерацију, руководити искључиво заштитом својих виталних економских и политичких интереса. Као држава која је у блиској прошлости искусила санкције Запада и чији сународници у Републици Српској данас трпе санкције, Република Србија сматра да није њен витални политички и економски интерес да у овом тренутку уводи санкције било којој држави, па ни њеним представницима или привредним субјектима.

9. Полазећи од принципа војне неутралности Републике Србије, а имајући у виду страховите притиске којима је држава Србија изложена, потребно је да се све планске и вежбовне активности Војске Србије и Министарства унутрашњих послова Републике Србије са страним партнерима одмах прекину, као и да се такве активности не предузимају до даљњег.

10. У складу са чланом 13. Устава Републике Србије, који предвиђа обавезу Републике Србије да штити интересе својих држављана у иностранству, Министарство спољних послова ће у сарадњи с другим надлежним државним органима предузети све законом предвиђене мере да заштити безбедност држављана Републике Србије који бораве у Украјини.

11. Упозоравају се сви државни органи и званичници Републике Србије на своју законску обавезу да се уздржавају од подстрекивања и помагања појединцима да учествују у сукобима на истоку Европе. Надлежни државни органи ће предузети све мере да спрече учешће грађана Републике Србије, тзв. добровољаца, у сукобима на истоку Европе и санкционисаће све грађане који се не буду придржавали законских забрана из чл. 386а и 386б Кривичног законика.

12. Република Србија, разуме се, пружиће сваку врсту хуманитарне помоћи угроженом народу и становништву Украјине.

13. Надлежни државни органи ће у складу са својим овлашћењима предузети све мере да у времену пред нама обезбеде да грађани и привреда буду снабдевени потребном количином енергената, нафтом и нафтним дериватима, гасом, али и храном и другим потрепштинама неопходним за пристојан и достојанствен живот.

14. Министарство спољних послова ће са овим Закључком упознати дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије у иностранству и дати им инструкције да се у свом деловању строго придржавају овог закључка.

15. Овај закључак, ради реализације доставити Генералном секретаријату Владе Републике Србије, Министарству спољних послова, Министарству одбране, Министарству унутрашњих послова, Министарству правде, Генералштабу Војске Србије, Безбедносно-информативној агенцији, Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији.

Закључак Савета за националну безбедност потписао је председник Србије Александар Вучић.


#   Александар Вучић   Русија   Украјина   Савез за националну безбедност
@avucic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима