Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Затражена оставка Перишића због „омаловажавања Нишлија“

rssBookmark and Share

Ниш 13.06.2015. Б.Ј. Блиц, Јужна Србија Инфо

Градски одбор Нове странке затражио је од градоначелника Ниша Зорана Перишића да поднесе оставку „због омаловажавања грађана“.

Фото: Б.Ј
Фото: Б.Ј

Директан повод за тражење оставке била је изјава градоначелника да је јефтина радна снага стратешка предност у довођењу страних инвеститора што, по оцени в. д. председника Градског одбора Нове странке Ивана Јовановића, представља увреду за грађане Ниша.

- Нишлије јесу незапослене, али су огорчене на првог човека града што их представља као потенцијалне робове. Његова теза да ће инвеститор уштедети 100.000 евра уколико направи фабрику са 1.000 запослених у Нишу, једноставно нема основа, јер је реалност сасвим другачија: инвеститори упорно заобилазе Ниш са јефтином радном снагом и одлазе у Београд или Војводину, где су плате знатно веће! Дакле, мале плате запослених нису одлучујућа предност за инвестирање, већ услови које локалне самоуправе дају инвеститорима - сматра Јовановић.
 
Према његовим речима, оваква економска логика локалне власти има поражавајући резултат: за три године није довела у град ниједну инвестицију. 
 
- Изградња две фабрике (“Микелсен” и “Џонсон”) у Нишу договорена је за време претходне власти, а садашња власт само је реализовала те договоре. Било је многих обећања, али не и њихових остварења. За то време, незапосленост константно расте. На евиденцији НСЗ је око 40.000 Нишлија, али то није и коначан број. Непознат је број оних који нису на евиденцији НСЗ а не раде, и фиктивно запослених, који раде, али плате не примају. Када се томе дода још око 10.000 корисника социјалне помоћи, са њиховим члановима породица, економска и социјална ситуација у граду више је него алармантна - каже Јовановић. 
 
Он сматра да би, уместо што омаловажава суграђане, градоначелник требало да изађе у јавност и да каже да ли је и колику површину земљишта Град наменио потенцијалним инвеститорима за изградњу производних капацитета и колико су локалне административне процедуре олакшане. 
 
- Уместо тога, Нишлијама се сервирају обећања да ће крајем августа бити представљен инвеститор који ће изградити фабрику и запослити 2.000 радника, али да је њено име још увек пословна тајна. Нова странка с разлогом сумња у испуњење овог обећања, јер је и раније било сличних најава које су остале само на томе - наводи он.


#   Ниш   Београд   оставка   незапосленост   Зоран Перишић   Нова странка   радна снага   Ана Јовановић   Ивана Јовановић
@ProfdrPerisic @NovaStranka @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима