Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zatražena ostavka Perišića zbog „omalovažavanja Nišlija“

rssBookmark and Share

Niš 13.06.2015. B.J. Blic, Južna Srbija Info

Gradski odbor Nove stranke zatražio je od gradonačelnika Niša Zorana Perišića da podnese ostavku „zbog omalovažavanja građana“.

Foto: B.J
Foto: B.J

Direktan povod za traženje ostavke bila je izjava gradonačelnika da je jeftina radna snaga strateška prednost u dovođenju stranih investitora što, po oceni v. d. predsednika Gradskog odbora Nove stranke Ivana Jovanovića, predstavlja uvredu za građane Niša.

- Nišlije jesu nezaposlene, ali su ogorčene na prvog čoveka grada što ih predstavlja kao potencijalne robove. Njegova teza da će investitor uštedeti 100.000 evra ukoliko napravi fabriku sa 1.000 zaposlenih u Nišu, jednostavno nema osnova, jer je realnost sasvim drugačija: investitori uporno zaobilaze Niš sa jeftinom radnom snagom i odlaze u Beograd ili Vojvodinu, gde su plate znatno veće! Dakle, male plate zaposlenih nisu odlučujuća prednost za investiranje, već uslovi koje lokalne samouprave daju investitorima - smatra Jovanović.
 
Prema njegovim rečima, ovakva ekonomska logika lokalne vlasti ima poražavajući rezultat: za tri godine nije dovela u grad nijednu investiciju. 
 
- Izgradnja dve fabrike (“Mikelsen” i “Džonson”) u Nišu dogovorena je za vreme prethodne vlasti, a sadašnja vlast samo je realizovala te dogovore. Bilo je mnogih obećanja, ali ne i njihovih ostvarenja. Za to vreme, nezaposlenost konstantno raste. Na evidenciji NSZ je oko 40.000 Nišlija, ali to nije i konačan broj. Nepoznat je broj onih koji nisu na evidenciji NSZ a ne rade, i fiktivno zaposlenih, koji rade, ali plate ne primaju. Kada se tome doda još oko 10.000 korisnika socijalne pomoći, sa njihovim članovima porodica, ekonomska i socijalna situacija u gradu više je nego alarmantna - kaže Jovanović. 
 
On smatra da bi, umesto što omalovažava sugrađane, gradonačelnik trebalo da izađe u javnost i da kaže da li je i koliku površinu zemljišta Grad namenio potencijalnim investitorima za izgradnju proizvodnih kapaciteta i koliko su lokalne administrativne procedure olakšane. 
 
- Umesto toga, Nišlijama se serviraju obećanja da će krajem avgusta biti predstavljen investitor koji će izgraditi fabriku i zaposliti 2.000 radnika, ali da je njeno ime još uvek poslovna tajna. Nova stranka s razlogom sumnja u ispunjenje ovog obećanja, jer je i ranije bilo sličnih najava koje su ostale samo na tome - navodi on.


#   Niš   Beograd   ostavka   nezaposlenost   Zoran Perišić   Nova stranka   radna snaga   Ana Jovanović   Ivana Jovanović
@ProfdrPerisic @NovaStranka @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima