Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

После четири деценије реконструисана Техничка школа у Црној Трави

rssBookmark and Share

Црна Трава 15.12.2017. РТС, Јужна Србија Инфо

У Црној Трави се већ годинама број новорођене деце броји на прсте једне руке. Због тога су Техничкој школи у овом месту неопходна деца са стране. Уз бесплатно школовање сада нуде и боље услове рада и живота у ученичком дому, који су реновирани први пут после 40 година.

РТС: screeneshot
РТС: screeneshot

Мраз овде рано стегне, а снег дуго не окопни. Котлови су потпаљени пре два и по месеца. Нови па је посла више, али само да је ђацима топло каже школски ложач.

"Овде је хладније некада него на Копаонику. Значи овде је већ стегло одавно? У овој рупи је увек хладно", каже Драган Николић, ложач у Техничкој школи у Црној Трави.

Уз боље грејање и нове прозоре, у собама и у кратким рукавима. Дом за ученике при Техничкој школи скоро да је испуњен до последњег места.

"Директор ове школе је променио доста тога у дому. Увео нам је боље услове и у вези хране и у вези дома уопште", каже Александра Величковић, ученица из Лесковца.

"Колико значи то што се овде ништа не плаћа? Неки родитељи немају толика примања да би све могли да ишколују децу и много је боље", каже Дејана Миливојевић, ученица из Пожаревца.

"Уопште нисам погрешила, стварно ми се свидја ово место и волела бих да могу још да идем у ову школу", каже Бојана Милутиновић, матуранткиња из Лазаревца.

Столарија је комплетно замењена и у самој школи. Пријатније за озбиљан рад на смеру геодетски техничар.Атрактивно занимање довело их је из целе Србије. Њих 92-оје од 115 ђака.

"Чула сам овде за овај смер баш ми се допало и волим геодезију зато сам се одлучила овде да дођем", каже Катарина Ђорђевић, ученица из Пирота.

"Овај смер нема у Врању? Нема је л надаш можда да ћеш лако доћи до посла? Па сви кажу да је добро да има посла после школе", каже Александар Антић, ученик из Врања.

"Је л' проблем ова удаљеност није мало?Мало јесте због родитеља и тако јер ја их једанпут месечно виђам", каже Спасоје Ђорић, ученик из Голупца.

У школи која нуди потпуно бесплатно школовање, од уџбеника преко смештаја до хране бољи услови захваљујући Министарству просвете и ЕУ Прогресу.

"Од стране министарства просвете негде око шест милиона, друга фаза је Прогрес европски који нам је дао 114.000 евра да заменимо столарију, побољшамо енергетску ефикасност објекта и први пут заменимо котлове", каже Драган Коцић, директор Техничке школе у Црној Трави.

Надају се наредне године и новом смеру, туристички техничар, како би били још привлачнији. Јер без деце са стране не би опстали. У осмом разреду је у целој Црној Трави троје деце, у седмом само једно.

 

Коментара: 0


#   Црна Трава   Александар Антић   Драган Николић   реконструкција   Александра Величковић   Ана Милутиновић   Драган Коцић   Техничка школа Црна Трава
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима