Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Posle četiri decenije rekonstruisana Tehnička škola u Crnoj Travi

rssBookmark and Share

Crna Trava 15.12.2017. RTS, Južna Srbija Info

U Crnoj Travi se već godinama broj novorođene dece broji na prste jedne ruke. Zbog toga su Tehničkoj školi u ovom mestu neophodna deca sa strane. Uz besplatno školovanje sada nude i bolje uslove rada i života u učeničkom domu, koji su renovirani prvi put posle 40 godina.

RTS: screeneshot
RTS: screeneshot

Mraz ovde rano stegne, a sneg dugo ne okopni. Kotlovi su potpaljeni pre dva i po meseca. Novi pa je posla više, ali samo da je đacima toplo kaže školski ložač.

"Ovde je hladnije nekada nego na Kopaoniku. Znači ovde je već steglo odavno? U ovoj rupi je uvek hladno", kaže Dragan Nikolić, ložač u Tehničkoj školi u Crnoj Travi.

Uz bolje grejanje i nove prozore, u sobama i u kratkim rukavima. Dom za učenike pri Tehničkoj školi skoro da je ispunjen do poslednjeg mesta.

"Direktor ove škole je promenio dosta toga u domu. Uveo nam je bolje uslove i u vezi hrane i u vezi doma uopšte", kaže Aleksandra Veličković, učenica iz Leskovca.

"Koliko znači to što se ovde ništa ne plaća? Neki roditelji nemaju tolika primanja da bi sve mogli da iškoluju decu i mnogo je bolje", kaže Dejana Milivojević, učenica iz Požarevca.

"Uopšte nisam pogrešila, stvarno mi se svidja ovo mesto i volela bih da mogu još da idem u ovu školu", kaže Bojana Milutinović, maturantkinja iz Lazarevca.

Stolarija je kompletno zamenjena i u samoj školi. Prijatnije za ozbiljan rad na smeru geodetski tehničar.Atraktivno zanimanje dovelo ih je iz cele Srbije. Njih 92-oje od 115 đaka.

"Čula sam ovde za ovaj smer baš mi se dopalo i volim geodeziju zato sam se odlučila ovde da dođem", kaže Katarina Đorđević, učenica iz Pirota.

"Ovaj smer nema u Vranju? Nema je l nadaš možda da ćeš lako doći do posla? Pa svi kažu da je dobro da ima posla posle škole", kaže Aleksandar Antić, učenik iz Vranja.

"Je l' problem ova udaljenost nije malo?Malo jeste zbog roditelja i tako jer ja ih jedanput mesečno viđam", kaže Spasoje Đorić, učenik iz Golupca.

U školi koja nudi potpuno besplatno školovanje, od udžbenika preko smeštaja do hrane bolji uslovi zahvaljujući Ministarstvu prosvete i EU Progresu.

"Od strane ministarstva prosvete negde oko šest miliona, druga faza je Progres evropski koji nam je dao 114.000 evra da zamenimo stolariju, poboljšamo energetsku efikasnost objekta i prvi put zamenimo kotlove", kaže Dragan Kocić, direktor Tehničke škole u Crnoj Travi.

Nadaju se naredne godine i novom smeru, turistički tehničar, kako bi bili još privlačniji. Jer bez dece sa strane ne bi opstali. U osmom razredu je u celoj Crnoj Travi troje dece, u sedmom samo jedno.

 

Komentara: 0


#   Crna Trava   Aleksandar Antić   Dragan Nikolić   rekonstrukcija   Aleksandra Veličković   Ana Milutinović   Dragan Kocić   Tehnička škola Crna Trava
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima