Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преминуо југословенски и хрватски кантаутор Масимо Савић

Bookmark and Share

23.12.2022. РТС, HRT.HR

Југословенски и хрватски кантаутор и рок музичар Масимо Савић је преминуо у 61. години, саопштила је његова породица.

Масимо Савић је преминуо после краће болести, саопштила је његова породица преко друштвених мрежа.

„Наш тата, супруг, понос и љубав, Масимо Савић, напустио нас је након кратке, али херојске борбе. Иако је отишао с овога свијета, у нашим ће душама живјети вјечно; насмијан, топао, снажан, пун љубави и саткан од умјетности”, наведено је у објави породице Масима Савића.

Савић је преминуо у Виноградској болници, где се лечио од карцинома плућа, преноси hrt.hr.

Масимо Савић је рођен у Пули 1962. године. Каријеру је почео у групи Доријан Греј, а ширу популарност он и група су стекли препевом песме The sun ain't gonna shine anymore групе Walker Brothers. 

Група се распала 1986. године због новчаних проблема. Масимо је започео соло каријеру, оријентишући се на песме ближе забавној него рок музици. Познато је његово извођење нумере Задња ноћ на фестивалу Месам, где је добио награду за најбољу интерпретацију, а учествовао је и на избору за Песму Евровизије са песмом Само један дан Зринка Тутића.

Први албум Странац у ноћи снимио је 1987. године са Зринком Тутићем и Матом Дошеном, а на албуму је и верзија песме Замисли живот у ритму музике за плес из репертоара Филма, коју је отпевао са Јуром Стублићем.

Масимо није компоновао за ову плочу, већ се представио искључиво као певач, док је за нумеру Задња ноћ свирао гитару.

Године 1987. освојио је прву награду на међународном фестивалу у Дрездену песмом Само један дан, када је био проглашен певачем године на фестивалу Месам, на којем је редовно добијао признања.

Други албум, под називом Ријечи чаробне, излази 1988. године. Трећи албум, следеће године – Музика за тебе урадио је са Тутићем и Марином Туцаковић, а убрзо добија и награду у Куала Лумпуру на фестивалу Golden Kite за песму Поново заједно.

Следећи албум Земља плеса објавио је 1990. године и он доноси већи број његових композиција, као и дует са Дином Дворником.

Пети албум, 1995, такође издаје у сарадњи са Тутићем и даје му име Бензина. На албуму је, између осталих, и обрада песме Дада Топића Да ли знаш да те волим.

Петогодишња пауза 

Након пет година паузе, објавио је нови албум Масимо, а потом албуме Вјештина и Вјештина 2, који су Масима вратили у сам врх хрватске мејнстрим поп-рок музике.

Осим музичке каријере, појавио се и као глумац у 18 епизода серије Наша мала клиника.

Након више номинација, године 2004. добио је дискографску награду „Порин” у категорији најбољег мушког вокалног извођења. Успех је поновио и следеће две године.

Масимо 2008. године објављује нови албум, под називом Сунце се поново рађа, где је акценат на ауторским нумерама, мада је и садржао и обраде.

Следи излазак албума Додирни ме случајно, са којег се издвајају песме Сретан пут, Круг у житу и Тишина.

Године 2013. Масимо је у арени у Пули одржао свој највећи солистички концерт, а те године је објавио и песму Сузе нам стале на пут, за коју је текст и музику радио Предраг Мартињак.

Крајем 2014. године објавио је нови сингл Испод неког другог неба којим је најавио нови албум под називом 1 дан љубави. Године 2018. излази албум Сада, са четрнаест песама.

Свој музички допринос Масимо је дао ТВ рок оперети Креатори и креатуре Владимира Милачића, која се нашла на истоименој плочи у издању ПГП-РТБ 1988. године.

Ниш

Миљеник српске публике, Масимо Савић започео своју јесењу мини турнеју у Србији концертом у Нишу,  24.новембра 2017. године.


#   рок музика   In memoriam   Хрватска   СФРЈ   Масимо Савић   кантаутор
@MassimoSavic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима