Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преминуо композитор и водитељ Миња Субота

Bookmark and Share

17.09.2021. Јужна Србија Инфо

Композитор, певач, водитељ, дечији забављач, Миња Субота преминуо је у 83. години.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Милан Субота Миња рођен је 1938 у Сарајеву, био је српски композитор, музичар, забављач и фотограф. Био је аутор и водитељ дуготрајне дечје серије „Музички тобоган“ на РТС-у (раније ТВ Нови Сад) и великог броја других серија.

Као композитор, написао је многе композиције забавне музике и шансона, а као вокални солиста снимио велики број плоча из ове области у Југославији и Русији.

Композиције су му извођене на многим фестивалима. Неке познате композиције су: „Хомо, хомини“, „Чувар парка“, „Буди добар према њој“, „Чекај ме“, „Док те љубим“, „У једном дану“, „Плава музика“, итд.

Од 1970. до 1975. године наступао је са групом Оне и они са Далиборком Стојшић, Жарко Данчуом (Боба Стефановић 1970.г.) и Лидијом Кодрич.

У композиторском опусу за децу, компоновао је на стихове наших најистакнутијих песника песме, које се данас певају у предшколским установама и школама и постале су део дечје музичке литературе, а генерације су одрастале уз њих. Између осталих то су песме: „Деца су украс света“, „Ишли смо у Африку“, „Рекао сам брези и тополи“, „Телефонијада“, „Поврћијада“, „Коло“, „Разболе се лисица“, итд.

Компоновао је и циклус песама „Још нам само але фале“ на стихове Љубивоја Ршумовића. Аутор је и водитељ серије „Музички тобоган“ која је емитована осамнаест година и представља рекордну серију по гледаности и популарности на нашем телевизијском програму. Захваљујући тој серији наши најпознатији композитори компоновали су на стихове песника за децу преко сто педесет композиција, од којих су многе постале дечји евергрини.

Као уметник обављао је функције председника Савеза естрадних уметника Југославије и Србије, и низ година био је у управним одборима Удружење композитор Србије и Удружења музичара џеза, забавне, поп и рок музике Србије. Био је члан програмског савета „Змајевих дечјих игара“. Учествовао је у раду многих жирија на највећим музичким манифестацијама у земљи и иностранству. Одржао је стотине добротворних програма.

У Крушевцу је проглашен за почасног грађанина и добио титулу „Витеза од Чарапаније“ за несебично залагање у раду са децом овога града.

Написао је књигу „Како смо забављали Тита“.

Члан је Удружења композитора Србије, Удружења музичара џеза, забавне, поп и рок музике Србије и УСУФа Србије.


#   телевизија   деца   Писац   In memoriam   композитор   Миња Субота
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима