Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преминуо проф. др Горан С. Ђорђевић, помоћник градоначелника Ниша

rssBookmark and Share

Ниш 06.06.2018. Јужна Србија Инфо

Данас је у Нишу у 55–ој години, после дуге и тешке болести, преминуо проф. др Горан С. Ђорђевић, редовни професор Електронског факултета у Нишу и помоћник градоначелника Ниша за област напредних технологија.

Фото: Каменов
Фото: Каменов

Проф. др Горан С. Ђорђевић рођен је у Нишу 1963. године. Основну школу „21. мај“ и Гимназију „Бора Станковић“ завршио је у Нишу, као носилац Вукове дипломе. Био је и резервни официр за радарско осматрање и навођење од 1983. године.

Електронски факултет уписао је 1983. године, а завршио 1988. године, као најбољи и прводипломирани студент у генерацији и носилац Сребрне значке Универзитета у Нишу. Магистрирао је 1992. године, а докторирао 1995. године на Електронском факултету у Нишу у области Роботике. Од 1988. године радио је на Електронском факултету у Нишу, где је изабран у звање редовног професора 2006. године.

Основао је и руководио Лабораторијом за роботику и аутоматизацију, једном од водећих лабораторија у овој области у региону. Током своје богате академске каријере држао је наставу из бројних предмета у области роботике, мехатронике и аутоматског управљања на свим нивоима студија, а обављао је и дужност шефа катедре за Аутоматику на Електронском факултету. Као гостујући професор држао је наставу и на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву. Као аутор објавио је два уџбеника и више од 100 научних радова.

Током радног века своја стручна усавршавања имао је на еминентнијим институтима и универзитетима у иностранству, Johns Hopkins School of Biomedical Engineering у САД – 3 године, и Fraunhofer IPK Berlin у Немачкој – 2 године. Током своје каријере остварио је успешну сарадњу са бројним партнерима, како у академској заједници тако и у индустрији, у земљи и иностранству: Немачка, Швајцарске и САД. Иницирао је и реализовао као руководилац више од десет пројеката у оквиру међународне сарадње, као и већи број националних пројеката.

Посебно се истицао личном предузимљивошћу и великом радном енергијом, као и применом научних достигнућа у креирању иновативних решења у индустрији у сарадњи са бројним домаћим и страним компанијама. Промовисао је достигнућа младих истраживача и јачао њихове предузетничке способности на почетку њихових професионалних каријера. Оставио је дубок траг на многе успешне студенте и наставнике са којима је сарађивао током своје каријере.

Течно је говорио енглески, а служио се и немачким језиком. Добитник је бројних награда и признања, међу којима је и Плакета Електронског факултета у Нишу. Од 2016 године обављао је дужност помоћника Градоначелника Града Ниша за област науке и напредних технологија.

Комеморација поводом смрти проф. др Горана С. Ђорђевића одржаће се на Електронском факултету у Нишу у четвртак , 7.јуна 2018. године у 12 часова у амфитеатру А1.

Професор Горан С. Ђорђевић биће сахрањен у петак, 8.јуна 2018. године у 14 часова на Новом гробљу у Нишу.

Коментара: 0


#   Ниш   Горан Ђорђевић   градоначелник   Бора Станковић   Дарко Булатовић   професори   Електронски факултет   In memoriam   ИТ   1. мај   напредна технологија   Горан С. Ђорђевић
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима