Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прве Фајзерове вакцине у Србији почетком следеће недеље

Bookmark and Share

18.12.2020. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Агенција за лекове и медицинска средства Србије дала је сагласност за увоз "Фајзерове" и "Бионтекове" вакцине против коронавируса. Прве Фајзерове вакцине у Србији у понедељак или уторак, најавио министар Златибор Лончар.

Прве Фајзерове вакцине у Србији почетком следеће недеље

Прве дозе "Фајзерове" вакцине стижу у Србију у понедељак или уторак, каже министар здравља Златибор Лончар и додаје да ће у првој транши стићи нешто мање од 5.000 доза и да ће их примити корисници старачких домова.

Лончар је навео да је увозна дозвола за вакцине компанија "Фајзер" и "Бионтек" издата јуче у Агенцији за лекове и медицинска средства и додао да прве дозе стижу онако како је обећано до краја године.

"То је озбиљан успех ако се зна да само неколико земаља у Европи и свету може да се похвали да ће у том периоду имати вакцине", рекао је министар новинарима у Новом Саду.

Министар се нада да ће дозволу добити и други произвођачи, те да ће грађани Србије имати могућност да изаберу вакцину.

Напомиње да ће вакцинација бити бесплатна.

Србија је, како каже, међу првима добила вакцине, јер је била једна од пет првих земаља на свету која је потписала уговор са "Фајзером".

Компаније "Фајзер" и "Бионтек" предале су 2. децембра документацију за регистрацију вакцине против коронавируса у Србији, након чега је Агенција за лекове и медицинска средства почела да процењује документа и темељно проучава све фазе тестирања, како би потврдила ефикасност и безбедност вакцине.

Имунизација Фајзеровом вакцином већ је почела 8. децембра у Великој Британији, а дозволу за хитну употребу те вакцине дала је и Америчка управа за храну и лекове (ФДА).

Фајзерова вакцина је и део Ковакс програма.


#   Златибор Лончар   Коронавирус   ковид вакцина   Фајзер вакцина
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима