Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Путеви Србије одложили рушење каменорезачког предузећа на Коридору 10

rssBookmark and Share

Лесковац 09.06.2015. Југмедиа, Јужна Србија Инфо

Све је јутрос било спремно за рушење последњег објекта на Коридору 10 код Лесковца, кордони полиције под пуном опремом, булдожери и радници, али је после четири сата оно одложено због одбијања стручњака да демонтирају скупоцену опрему.

Кордон полиције обезбеђује извршење, фото: Југмедиа
Кордон полиције обезбеђује извршење, фото: Југмедиа

–Овде се ради о специфичним, софистицираним, машинама које мора да демонтира произвођач или овлашћени сервисер, што је и наглашено у претходном вештачењу. Ја поштујем своју струку – казао је за машински инжењер Милан Дојић из београдског Завода за вештачење, кога су ангажовали „Путеви Србије“.

Чекају рушење имовине: Брачни пар Николић

Реч је о каменорезачком предзећу „Гранит мермер“ власника Зорана Николића из Ниша који је у своје предузеће код Мале Копашнице, старо 50 година, уградио компјутеризоване машине из Немачке, вредне преко 400. 000 евра.

„Путеви Србије“ без коментара
У „Путевима Србије“ одбили су да коментаришу цео случај и кратко одговорили да су „сви законски предуслови испуњени за извршење“.

–Демонтери су тражили да Путеви Србије преузму одговорност уколико дође до оштећења машина, али су ови одбили – објашњава Зоран Николић.

Спорно је било и то што су Путеви Србије тражили да се данас сруши само део једне од неколико прозводних хала, на шта, такође, нису пристали грађевински стручњаци јер би се у том случају урушио и остатак велике хале.

Агонија породице Николић, која траје од 2010. године, данас је само одложена. Представници „Путева Србије“ су, пакујучи се, рекли да ће се брзо вратити.

Спор између овог државног предузећа, под чијим надозором се гради аутопут на Коридору 10, настао је због процене вредности јер су вештаци „Путева“ проценили да објекти од 410 квадрата, машине и плац од 16 ари вреде 26, а Николићеви вештаци су проценили да све то кошта 96 милиона динара, без изгубљене добити.

Вештаци Путева су, на пример, израчунали да демонитарње и пресељење машина кошта 16. 000 евра, а фирма из Немачке, која је произвела машине, тражила је 60. 000 евра за тај компликовани посао.

-Ја једини на овој траси нисам тражио новац, већ сам обезбедио плац код Ниша и молио да ми обзебеде услове за рад, односно да сазидају објекте и изврше неопходне прикључке. Ништа од тога нису прихавтили, па се сада налазимо на суду – прича Николић који је добио висок притисак и дијабетес од стресова.

Његова супруга Мирјана била је видно потресена.

– Уместо да настави каријеру професора на факултету, мој супруг се одлучио за породични посао, да би се данас наша држава односила према нама као према криминалцима и непријатељима и доводила нам кордоне полиције – резигнирана је ова жена, иначе, машински инжењер.
каменорезац

Стручњаци одбили демонтирање компјутеризованих машина

Покушај рушења пратило је неколико мештана из околине који деле исту судбину.

–Путеви Србије су срушили неколико кућа и одузели плодна њиве од 60 домаћинстава и понудли нам по 600 динара по квадрату, на шта нисмо пристали. Четри године смо на суду, а суђење, практично, није ни почело – објашњава Миливоје Ђорђевић, председник Удружења грађана „Коридор Грделица“

 

Коментара: 1


#   Лесковац   Путеви Србије   Ана Николић   коридор 10   Зоран Николић   брачни пар   рушење   Мала Копашница   каменорезац   Миливоје Ђорђевић  
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-0)

    Petronije, 09.06.2015.:
    Ocigledan je nacin na koji drzava sprovodi "javni interes" koji je izglasan za izgradnju koridora 10. I sad bi nadlezni ministri trebali da zahtevaju izvestaje o ovom dogadjaju od JP Putevi Srbije. Za sta su placene dnevnice policiji, angazovanoj mehanizaciji itd. a posao nije uradjen?


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима