Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Коридор 10, надгробни споменици на путу

rssBookmark and Share

Лесковац 30.05.2015. РТС, Јужна Србија Инфо

Изградња Коридора 10 стала је код места Копашница у Грделичкој клисури. "Коридори" желе да поруше и изместе објекте, за шта њихови власници траже довољно добру накнаду.
Надлежни не реагују, радови стоје, а мештани губе стрпљење због настале ситуације.

Фото: РТС
Фото: РТС

До плаца Зорана Николића који производи мермерне надгробне плоче, Коридор 10 је посут шљунком и туцаним каменом. Николић поручује да Коридор 10 даље неће моћи да се гради.

"'Коридори' хоће да поруше објекте, демонтирају машине и одвезу их у складиште. Тиме ја остајем без егзистенције, као и радници који раде код мене", наводи Николић.

Пре пет година је упозорио надлежне да је његова ситуација компликована јер има скупоцене машине чијим би нестручним пресељењем изгубио гаранцију на њих у Немачкој, где их је купио. А сам је купио и плац на другој локацији и тражи да се поред стручног пресељења тамо изгради објекат идентичан постојећем.

"Никакав новац не тражим, само ово што имам, да имам на другом одговарајућем месту", каже Зоран Николић.

Док се недалеко пуши нови асфалт, праве вијадукти, тунели, баријере за звучну изолацију, мештани Копашнице се жале да надлежни немају слуха за још шездесетак домаћинстава. Кажу, грдни проблеми се гомилају у Грделици јер многима пут пролази испред кућног прага.

"Проблем је утврђивање накнаде за та домаћинства, за ту експроприсану имовину - земљиште и куће. То су махом плацеви и парцеле поред самих окућница, које вреде много више него што су плаћане обичне њиве", истиче Миливоје Ђорђевић из Удружења грађана "Коридор Грделица".

Држава је нудила око 500 евра по ару, они траже хиљаду. Кажу, народ би на толико пристао. У "Коридорима Србије" поручују да је надлежност на "Путевима Србије".

"'Коридори Србије' се надају да да ће се наћи решење у што краћем року. За сваку помоћ 'Коридори Србије' ће ангажовати извођача уколико то буде потребно", наглшавају из "Коридора".

У међувремену, време пролази, машине стоје, мештани губе живце. Верују да би надлежни који праве ауто-пут могли да направе и мост договора, али им се не јављају већ неколико месеци.

Коментара: 0


#   Лесковац   саобраћај   ауто-пут   Грделичка клисура   Ана Николић   Грделица   имовина   коридор 10   изградња   Зоран Николић   становници   Коридори Србије   Миливоје Ђорђевић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима