Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Koridor 10, nadgrobni spomenici na putu

rssBookmark and Share

Leskovac 30.05.2015. RTS, Južna Srbija Info

Izgradnja Koridora 10 stala je kod mesta Kopašnica u Grdeličkoj klisuri. "Koridori" žele da poruše i izmeste objekte, za šta njihovi vlasnici traže dovoljno dobru naknadu.
Nadležni ne reaguju, radovi stoje, a meštani gube strpljenje zbog nastale situacije.

Foto: RTS
Foto: RTS

Do placa Zorana Nikolića koji proizvodi mermerne nadgrobne ploče, Koridor 10 je posut šljunkom i tucanim kamenom. Nikolić poručuje da Koridor 10 dalje neće moći da se gradi.

"'Koridori' hoće da poruše objekte, demontiraju mašine i odvezu ih u skladište. Time ja ostajem bez egzistencije, kao i radnici koji rade kod mene", navodi Nikolić.

Pre pet godina je upozorio nadležne da je njegova situacija komplikovana jer ima skupocene mašine čijim bi nestručnim preseljenjem izgubio garanciju na njih u Nemačkoj, gde ih je kupio. A sam je kupio i plac na drugoj lokaciji i traži da se pored stručnog preseljenja tamo izgradi objekat identičan postojećem.

"Nikakav novac ne tražim, samo ovo što imam, da imam na drugom odgovarajućem mestu", kaže Zoran Nikolić.

Dok se nedaleko puši novi asfalt, prave vijadukti, tuneli, barijere za zvučnu izolaciju, meštani Kopašnice se žale da nadležni nemaju sluha za još šezdesetak domaćinstava. Kažu, grdni problemi se gomilaju u Grdelici jer mnogima put prolazi ispred kućnog praga.

"Problem je utvrđivanje naknade za ta domaćinstva, za tu eksproprisanu imovinu - zemljište i kuće. To su mahom placevi i parcele pored samih okućnica, koje vrede mnogo više nego što su plaćane obične njive", ističe Milivoje Đorđević iz Udruženja građana "Koridor Grdelica".

Država je nudila oko 500 evra po aru, oni traže hiljadu. Kažu, narod bi na toliko pristao. U "Koridorima Srbije" poručuju da je nadležnost na "Putevima Srbije".

"'Koridori Srbije' se nadaju da da će se naći rešenje u što kraćem roku. Za svaku pomoć 'Koridori Srbije' će angažovati izvođača ukoliko to bude potrebno", naglšavaju iz "Koridora".

U međuvremenu, vreme prolazi, mašine stoje, meštani gube živce. Veruju da bi nadležni koji prave auto-put mogli da naprave i most dogovora, ali im se ne javljaju već nekoliko meseci.

Komentara: 0


#   Leskovac   saobraćaj   auto-put   Grdelička klisura   Ana Nikolić   Grdelica   imovina   koridor 10   izgradnja   Zoran Nikolić   stanovnici   Koridori Srbije   Milivoje Đorđević
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima