Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Koridori Srbije: Kosine kroz Grdeličku klisuru se neprekidno nadziru

rssBookmark and Share

Grdelička klisura 09.06.2019. RTS, Južna Srbija Info

Pre dvadesetak dana za saobraćaj je otvorena deonica Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru. Usledili su selfiji u tunelima, a pre nekoliko dana i opomene na društvenim mrežama nadležnima na kosinu koja je pravila probleme tokom gradnje.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Direktor Sektora za izgradnju u "Koridorima Srbije" Aleksandar Senić kaže za RTS da fotografija koja se pojavila na Tviteru ne ukazuje na bilo kakvu opasnost po saobraćaj i da se na kompletnoj deonici obavlja stalni monitoring.

Senić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da je reč o kosini dva i galeriji koja štiti put od obrušavanja zemlje. 

Kako napominje, u Grdeličkoj klisuri se svkodnevno nalazi barem 50 do 70 inženjera i čalnova eksperstske grupe Svetske banke koji se bave projektnim rešenjima, tj . nadziru izvođenje radova na konstrukcijama koje će trajno stabilizovati kosine dva, tri, četiri, pet i šest.

Dodaje da će kosina dva u u narednih nekoliko meseci u potpunosti biti sanirana.

"Intezivno se radi i saobraćaj se u potpunosti bezbedno odvija. Ni u ovom trenutku, ni kasnije neće postojati nikakva opasnost", naglašava Senić.

"Ugovor sa izvođačima nalaže da ćemo najmanje godinu, ali prema trenutnim okolnostima i dve, vrštiti konstantni monotoring kosina zajedno sa izvođačem".

Senić najavljuje da će se u sklopu momnitoring centra biti postavljeni instrumenti koji će kontrolisaati da li je došlo do pomeranja.

"Što se tiče kiše, na Tviteru se pojavila i fotografija koja se tiče drenova, gde se kroz njih brdo 'cedi', kako bi se pritisak koji voda vrši na potpornu konstrukciju, smanjio. Kada voda izlazi kroz te drenove, znači da smo obavili dobar posao", dodaje Senić.

Ukazuje da je u deonici auto-puta u Grdeličkoj klisuri "uhvaćeno" preko 50 izvora i da ta voda mora negde da se kanališe.

"Eksproprijacija na deonici Pojate–Kruševac pri kraju"

Govoreći o Moravskom koridoru, Senić kaže da očekuje da će se na prvoj deonici Pojate –Kruševac u dužini od 27,8 kilometara kompeletna eksporoprijacija zemljišta biti gotova do kraja meseca. "Ostala su još neke parcele, 72 odsto posla je završeno. Resorno ministarstvo trenutno isplaćuje građanima nadoknade za njihove parcele, kaže Senić.

Posle se kreće u eksproprijaciju zemljišta na deonici od Kruševca do Adrana, a tender i početak radova Senić očekuje u najskorijem roku.

Senić se zahvalio građanima koji su poslušali apele da prestanu sa fotografisanjem u tunelima na Grdeličkoj klisuri.

"Posle privih apela kad su se u tunelima uključivali alarmi, vozači su to prestali da rade i sad se saobraćaj odvija normalno", rekao je Senić.

Komentara: 0


#   saobraćaj   auto-put   Grdelička klisura   Grdelica   koridor 10   Koridori Srbije   eksproprijacija
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}