Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Kоридори Србије: Косине кроз Грделичку клисуру се непрекидно надзиру

rssBookmark and Share

Грделичка клисура 09.06.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Пре двадесетак дана за саобраћај је отворена деоница Коридора 10 кроз Грделичку клисуру. Уследили су селфији у тунелима, а пре неколико дана и опомене на друштвеним мрежама надлежнима на косину која је правила проблеме током градње.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Директор Сектора за изградњу у "Коридорима Србије" Александар Сенић каже за РТС да фотографија која се појавила на Твитеру не указује на било какву опасност по саобраћај и да се на комплетној деоници обавља стални мониторинг.

Сенић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да је реч о косини два и галерији која штити пут од обрушавања земље. 

Како напомиње, у Грделичкој клисури се свкодневно налази барем 50 до 70 инжењера и чалнова експерстске групе Светске банке који се баве пројектним решењима, тј . надзиру извођење радова на конструкцијама које ће трајно стабилизовати косине два, три, четири, пет и шест.

Додаје да ће косина два у у наредних неколико месеци у потпуности бити санирана.

"Интезивно се ради и саобраћај се у потпуности безбедно одвија. Ни у овом тренутку, ни касније неће постојати никаква опасност", наглашава Сенић.

"Уговор са извођачима налаже да ћемо најмање годину, али према тренутним околностима и две, врштити константни моноторинг косина заједно са извођачем".

Сенић најављује да ће се у склопу момниторинг центра бити постављени инструменти који ће контролисаати да ли је дошло до померања.

"Што се тиче кише, на Твитеру се појавила и фотографија која се тиче дренова, где се кроз њих брдо 'цеди', како би се притисак који вода врши на потпорну конструкцију, смањио. Када вода излази кроз те дренове, значи да смо обавили добар посао", додаје Сенић.

Указује да је у деоници ауто-пута у Грделичкој клисури "ухваћено" преко 50 извора и да та вода мора негде да се каналише.

"Експропријација на деоници Појате–Крушевац при крају"

Говорећи о Моравском коридору, Сенић каже да очекује да ће се на првој деоници Појате –Крушевац у дужини од 27,8 километара компелетна експоропријација земљишта бити готова до краја месеца. "Остала су још неке парцеле, 72 одсто посла је завршено. Ресорно министарство тренутно исплаћује грађанима надокнаде за њихове парцеле, каже Сенић.

После се креће у експропријацију земљишта на деоници од Крушевца до Адрана, а тендер и почетак радова Сенић очекује у најскоријем року.

Сенић се захвалио грађанима који су послушали апеле да престану са фотографисањем у тунелима на Грделичкој клисури.

"После привих апела кад су се у тунелима укључивали аларми, возачи су то престали да раде и сад се саобраћај одвија нормално", рекао је Сенић.

Коментара: 0


#   саобраћај   ауто-пут   Грделичка клисура   Грделица   коридор 10   Коридори Србије   експропријација
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима