Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Радиоактивни облак у Европи био и изнад Србије

Bookmark and Share

11.11.2017. Мондо / Агенције

Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије објавила је да је у периоду од 29. септембра до 5. октобра у Србији детектовано у ваздуху присуство рутенијума 106.

Guliver/Getty Images/Thinkstock
Guliver/Getty Images/Thinkstock

На мерним местима на територији Србије у том периоду детектовано је у ваздуху присуство рутенијума 106, а измерене вредности кретале су се у опсегу од 54 мега бакерела по кубном метру (мБq/м3), што се поклапа са вредностима измереним у истом периоду у другим лабораторијама у Европи.

Измерене вредности нису имале утицај на здравље, саопштила је Агенције.

"Од тада није поново детектовано присуство рутенијума-106 на територији Републике Србије. Измерене вредности концентрације рутенијума-106 нису имале, нити имају утицаја на здравље становништва и животну средину у Републици Србији", саопштила је Агенција.

Такође се додаје да је информације о детекцији радиоактивног изотопа рутенијума-106 изнад Европе Агенција добила 3. октобра од Института за нуклеарне науке "Винча", који мери садржај радионуклида у ваздуху.

Званични подаци како је дошло до присуства радиоизотопа рутенијума-106 у ваздуху изнад централне Европе у претходним данима нема, али се истиче да би, да је ослобађање рутенијума настало услед пробе нуклеарног оружја или акцидента на нуклеарном реактору, дошло и до ослобађања многих других радиоизотопа.

Из Француске је саопштено да радиоактивни облак долази највероватније због нуклеарног инцидента који се десио на подручју Русије или Казахстана.

"Будући да је у ваздуху изнад једног дела Европе детектован само рутенијум-106, а не и други фисиони продукти, претпоставља се да је овај радионуклид у атмосферу доспео највероватније из неког од индустријских или медицинских објеката где се овај радиоизотоп користи", наводи Агенција и додаје да се то налази и у извештају Француског института за заштиту од зрачења и нуклеарну сигурност (ИРСН).

ИРСН је у четвртак саопштио да радиоактивни облак над Европом протеклих недеља наговештава да је дошло до несреће у нуклеарном објекту у Русији или Казахстану последње недеље септембра.

ИРСН наводи у саопштењу да није могао да тачно одреди локацију ослобађања радиоактивног материјала, али да је, на основу метеоролошких података, највероватније реч о области јужно од планине Урал, између Урала и Волге.

"Руске власти рекле су да нису обавештене да је дошло до несреће на њиховој територији", рекао је директор ИРСН Жан Марк Перес за Ројтерс. Такође је и Казахстан саопштио да у тој земљи није било радиоактивног цурења, као и да сензори ништа нису забележили.


#   Србија   радијација   Русија   зрачење   Европа   Казахстан
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима