Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Школа будућности: Један ученик : један рачунар!

rssBookmark and Share

Алексинац 23.09.2014.

Наставници школе будућности, и то у Србији, изводе часове испред интерактивне школске табле и уз помоћ пројектора, а ученици раде на таблет рачунарима.

Школа будућности: Један ученик : један рачунар!

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић и генерални директор компаније Мајкрософт за Србију и Црну Гору, Жељко Вујиновић, у Основној школи “Јован Јовановић Змај” у Алексиначком Руднику представили су заједнички пилот пројекат “Школа будућности - 1 ученик : 1 рачунар”.

Захваљујући донацији компаније Мајкрософт вредној 30.000 евра, наставници у овој школи изводе часове испред интерактивне школске табле и уз помоћ пројектора, а ученици раде на таблет рачунарима. Пилот пројекат трајаће током школске 2014/2015. године, у току које школа активно ради и сарађује на пројекту са компанијом Мајкрософт и Министарством, а након истека опрема остаје као поклон школи.

Циљ пилот пројекта је испитивање модела наставе “1 ученик: 1 рачунар“ и прикупљање података о искуствима и проблемима у примени оваквог концепта у нашим школама, као и формулисање модела позитивне праксе који би могао да буде реплициран у другим школама.

Пилот пројекат изводи се у два одељења седмог разреда у ОШ “Јован Јовановић Змај” у Алексиначким рудницима и у издвојеном одељењу у селу Рутевац. У пројекту учествује 40 ученика и 15 наставника који предају ВИИ разреду.

“Свуда у свету образовање је пред огромним изазовима. Један од наших јесте увођење интернета у све школе у Србији као и стварање могућности за учење и размену информација путем мреже. Очекујем да ће 40 привилегованих ученика који учествују у овом пројекту имати изузетно занимљиву школску годину и да ћемо на њиховом примеру стећи увид у све изазове и све користи који нас чекају приликом осавремењавања школа“, рекао је министар Вербић поводом покретања овог пилот пројекта.

“Компанија Мајкрософт већ десет година улаже у унапређивање образовања у Србији, са одличним резултатима. Модел учења где сваки ученик учи уз помоћ свог рачунара је све раширенији у свету, а у Србији још увек немамо установљен најбољи модел праксе. Зато, кроз овај пилот пројекат, заједно са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, желимо да утврдимо који су то предуслови за успешну примену и код нас. Резултати овог пилот пројекта усмериће нас како да планирамо информатизацију образовања, а уверени смо да ће рад на најновијем Мицрософт софтверу помоћи да резултати пилот пројекта буду добри“, рекао је генерални директор компаније Мајкрософт за Србију и Црну Гору, Жељко Вујиновић.

Основна школа “Јован Јовановић Змај” у Алексиначком Руднику са пет издвојених одељења у околним селима похађа укупно 257 ученика и у њој ради 47 наставника.


#   Алексинац   школе   просвета   министарство   образовање   Алексиначки Рудник   Срђан Вербић   Јован Јовановић   Мајкрософт   таблет рачунари
@sverbic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима