Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Снимљен метеор (видео)

rssBookmark and Share

Лесковац 15.11.2010. Извор: Јужне вести, Блиц

Камера Астрономске опсерваторије инсталирана у станици код Прокупља, снимила је метеор који се на небу југа Србије појавио у петак у 19.32 часова, пренео је Блиц.

ПРОКУПЉЕ - Др Милан Богосављевић, технички директор Астрономске станице "Видојевица" код Прокупља, изјавио је да је камера успела да сними метеор, на основу чега ће бити дешифроване многе непознанице у вези са њим.

- Камера је снимила метеор, а снимци су јуче били предмет наше пажљиве анализе. Посао смо привели крају, па ће се Астрономска опсерваторија сутра ујутру огласити саопштењем које ће пратити и наши снимци - казао је др Богосављевић.

Камера којом је снимљен метеор пуштена је у рад пре само две недеље на Астрономској станици Видојевица код Прокупља и већ је дала прве резултате у виду јединог досад познатог снимка "српског" метеора.

Екипа Астрономске опсерваторије у Београду, коју води др Милан Богосављевић, у суботу и недељу је анализирала снимке аутоматске камере која фотографише цело видљиво небо сваки минут, 24 сата дневно. На снимку који је камера направила око 19.26 сати, минут пре проласка метеора, виде се Месец и многобројне звезде.

На следећем снимку, који је камера направила у 19.27 сати, јасно се види велики бљесак овог метеора. У тренутку најјачег сјаја метеор је био уочљивији од Месеца. Према засебној анализи Игора Смолића, сарадника Астрономске опсерваторије и Петничке метеорске групе, бљесак метеора је био толико јак да је чак регистрован одраз његове светлости на облацима изнад Земуна и Београда.

Метеор је примећен у петак око 19,30 сати у већем делу југа Србије. Бројни очевици кажу да је најпре изнад Сурдулице примећена велика светлосна лопта која је узнемирила и натерала становнике Сурдулице да напусте своје домове. Уследила је и детонација уз благи потрес.

Зорица Алексић из Сурдулице, каже да је светлост уплашила, али да је већи немир међу становништвом изазвао потрес.

- Призор је заиста био застрашујући, огромна светлосна лопта је пролетела изнад града, још смо били у шоку и у страху од земљотреса почели смо да напустамо куће - прича Зорица Стојановић.

Слична ситуација је била и у Владичином Хану, а благи потрес осетио се и у Врању и Прешеву.

У Србији су до сада забележена три пада метеорита. Први се догодио 1877. године на подручју Сокобање, други “српски” метеорит пао је 1889. у рејон планине Јелице код Чачка. И најзад 1947. пронађен је трећи метеорит код Димитровграда.

Где је пао метеор?

- За сада није могуће тачно рећи да ли је метеорит, који се у петак око 19.30 сати појавио на небу изнад југа Србије, заиста пао на територију наше земље - саопштила је јутрос Астрономска опсерваторија Београд, чија је камера, смештена на Астрономској станици Видојевица код Прокупља, направила досад једини познати снимак овог необичног феномена.

У Астрономској опсерваторији кажу да су детаљнија истраживања у току, а за бучну експлозију и потрес, који су грађани пријавили, сматрају да је највероватније последица ударног таласа током распадања метеора при великој брзини у атмосфери.


#   Лесковац   Видојевица   24 сата   Опсерваторија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима