Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нови телескоп на планини Видојевица

rssBookmark and Share

Прокупље 02.08.2014. ЈужнаСрбија.Инфо

Почетком наредне године Опсерваторија на планини Видојевица, која је удаљена 25 км од Прокупља, биће опремљена најсавременијим телескопом у региону.

Нови телескоп на планини Видојевица

- Куповином новог телескопа отвара се перспектива за развој посматрачке астрономије у наредних неколико деценија. У питању је најсавременија опрема, која ће нашим астрономима пружити велике могућности посматрања, рекао је директор Астрономске опсерваторије у Београду Зоран Кнежевић. Он је нагласио да је у питању један од највећих и најмодернијих телескопа пречника огледала 1,4 м, а његова вредност је око милион евра. Средства су обезбеђена из буџета Републике Србије и ЕУ, а уговор о куповини је већ потписан са аустријском фирмом „АСА“ која израђује телескопе.

- Опсерваторија на Видојевици је потпуно оправдала очекивања и претпоставке да је ова локација изузетно повољна за астрономска истраживања. Само током прошле године имали смо преко 90 ноћи посматрања, истакао је Кнежевић, додајући да је већ раније установљено да је на Видојевици небо кристално јасно и „најпрозрачније“ у Србији.

У Опсерваторији на Видојевици тренутно је инсталиран телескоп пречника 60 цм, а овај нови и знатно већи ће отворити нове могућности приликом посматрања неба. Према речима Кнежевића у оквиру постојеће Опсерваторије постоје три камере које даноноћно снимају и прате сва дешавања на небу.

- Нови телескоп ће послужити и у научне сврхе, јер је ова Опсерваторија веома важна за прокупачки крај и његов туристички и научни развој, подвукао је директор Кнежевић.

Сви који желе да посматрају небо над Србијом са Опсерваторије на Видојевици, могу да се сместе у одмаралишту на Белом Камену, који је четири километра удаљен од поменуте опсерваторије.

Изградња Опсерваторије на Видојевици започета је 2005. године, када је установљено да је небо над Београдом због издувних гасова и смога већ дужи период неподобно за астрономска проучавања и истраживања. 

 

Коментара: 0


#   Прокупље   Видојевица   планина   телескоп   Зоран Кнежевић   астрономија   Опсерваторија
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима