Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Novi teleskop na planini Vidojevica

rssBookmark and Share

Prokuplje 02.08.2014. JužnaSrbija.Info

Početkom naredne godine Opservatorija na planini Vidojevica, koja je udaljena 25 km od Prokuplja, biće opremljena najsavremenijim teleskopom u regionu.

Novi teleskop na planini Vidojevica

- Kupovinom novog teleskopa otvara se perspektiva za razvoj posmatračke astronomije u narednih nekoliko decenija. U pitanju je najsavremenija oprema, koja će našim astronomima pružiti velike mogućnosti posmatranja, rekao je direktor Astronomske opservatorije u Beogradu Zoran Knežević. On je naglasio da je u pitanju jedan od najvećih i najmodernijih teleskopa prečnika ogledala 1,4 m, a njegova vrednost je oko milion evra. Sredstva su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije i EU, a ugovor o kupovini je već potpisan sa austrijskom firmom „ASA“ koja izrađuje teleskope.

- Opservatorija na Vidojevici je potpuno opravdala očekivanja i pretpostavke da je ova lokacija izuzetno povoljna za astronomska istraživanja. Samo tokom prošle godine imali smo preko 90 noći posmatranja, istakao je Knežević, dodajući da je već ranije ustanovljeno da je na Vidojevici nebo kristalno jasno i „najprozračnije“ u Srbiji.

U Opservatoriji na Vidojevici trenutno je instaliran teleskop prečnika 60 cm, a ovaj novi i znatno veći će otvoriti nove mogućnosti prilikom posmatranja neba. Prema rečima Kneževića u okviru postojeće Opservatorije postoje tri kamere koje danonoćno snimaju i prate sva dešavanja na nebu.

- Novi teleskop će poslužiti i u naučne svrhe, jer je ova Opservatorija veoma važna za prokupački kraj i njegov turistički i naučni razvoj, podvukao je direktor Knežević.

Svi koji žele da posmatraju nebo nad Srbijom sa Opservatorije na Vidojevici, mogu da se smeste u odmaralištu na Belom Kamenu, koji je četiri kilometra udaljen od pomenute opservatorije.

Izgradnja Opservatorije na Vidojevici započeta je 2005. godine, kada je ustanovljeno da je nebo nad Beogradom zbog izduvnih gasova i smoga već duži period nepodobno za astronomska proučavanja i istraživanja. 

 

Komentara: 0


#   Prokuplje   Vidojevica   planina   teleskop   Zoran Knežević   astronomija   Opservatorija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima