Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prokuplje: Na Vidojevici najveći teleskop u regionu

rssBookmark and Share

Prokuplje 09.06.2016. expres.rs

Na planini Vidojevici, udaljenoj 25 kilometara od Prokuplja, postavljen je i pušten u rad najsavremeniji teleskop na Balkanu.

expres.rs
expres.rs

Teleskop nazvan „Milutin Milanković“, prečnika glavnog ogledala 1.4 metra,obezbedila je Evropska komisija za istraživanja i inicijativu i nadležno ministarstvo u okviru projekta  „Belisima“, a njegova vrednost iznosi milion evra.

Astronomska stanica na Vidojevici postala je jadna od vodećih i najsavremenijih stanica ovakve vrste na prostoru jugoistočne Evrope i prema rečima astronoma, vratiće Srbiju u centar istraživanja u oblasti moderne posmatračke astronomije.

Novi teleskop dvostruko je veći od teleskopa s kojim su astronomi u Srbiji do sada radili, potpuno je automatizovan i prema  očekivanjima astronoma, omogućiće  niz naučnih otkrića u narednom periodu.

-Novi teleskop predstavlja bitan prodor u posmatračkoj astronomiji beogradske Astronomske opservatorije i služiće isključivo u naučne svrhe. Korišćenjem različitih astronomskih tehnika moguće je posmatranje bliskih galaksija, izučavanje mase Mlečnog puta, kao i praćenje malih tela poput kometa i asteroida, kazao je astronom na astronomskoj stanici na Vidojevici, Miodrag Sekulić.

Na Vidojevici je u organizaciji beogradske Opservatorije održan naučni skup na kome je učešće uzelo četrdesetak astronoma iz Srbije, Mađarske, Češke, Austrije, Nemačke i Engleske.

-Cilj ovog skupa bio je da poveže naučnike koji se bave astronomijom, kako bi razmenili mišljenja i naučne podatke, ali i dogovore nove projekte i pravce astronomskog istraživanja, rekao je viši naučni saradnik Srđan Samurović.

Inače, astronomski stručnjaci tvrde da je astronomska stanica nadomak Prokuplja u potpunosti opravdala svoja očekivanja i pretpostavke da je nad Vidojevicom nebo kristalno jasno i najprozračnije u čitavoj Srbiji, zbog čega je povoljno za astronomska istraživanja.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Vidojevica   naučni skup   teleskop   Evropska komisija   Milutin Milanković   Srđan Samurović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima