Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Астрономска станица Видојевица код Прокупља има најбољу локацију за посматрање ноћног неба у Србији

rssBookmark and Share

Прокупље 05.12.2023. Јужна Србија Инфо

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић боравила је у Прокупљу, где је у понедељак у Народном музеју Топлице отворен програм „Најближи свемиру”, који ће трајати до 6. децембра.

Фото: АС Видојевица Фејсбук
Фото: АС Видојевица Фејсбук

Овај програм, који су организовали Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Центар за промоцију науке, Астрономска опсерваторија у Београду и Град Прокупље, обухвата низ догађаја на неколико локација, изложбу, радионице, предавања, посете самој станици и астрономска посматрања неба, са циљем подизања свести јавности о значају Астрономске станице Видојевица.

Планина Видојевица код Прокупља има најбољу локацију за посматрање ноћног неба у Србији и због те своје јединствености може постати део светске мреже паркова тамног неба.

На овом догађају окупио се велики број грађана свих генерација, међу којима и велики број деце.

Беговић је истакла да опсерваторија на планини Видојевица нуди заиста изванредне услове за посматрање ноћног неба са 80 до 100 ведрих ноћи годишње.

Зато је наша идеја да покренемо иницијативу да се део Видојевице прогласи „парком тамног неба“ проистекла управо из тога што овакве иницијативе постоје и у Европи, а у циљу заштите датог локалитета, побољшања односа према природи и односа према жељи да сазнамо све о свету око нас, рекла је Беговић.

Према њеним речима, oвде постоје телескопи који представљају технологију значајну за регион, али и читаву Европу, и следећи корак треба да буде даље улагање у још боље телескопе, али пре свега тога треба да спречимо ширење светлосног загађења ка планини Видојевица.

Министарка је истакла да је важно да се овај регион промовише као тачка где можемо да се бавимо биологијом, физиком и астрономијом, а да се истовремено код најмлађих промовише брига о природи, свемиру и окренутост науци, чиме се може изградити развијено друштво за будућност.

На отварању изложбе, кроз панорамски приказ опсерваторије, представљена је астрономска станица Видојевица, на основу које је публика имала прилику да изблиза погледа и упозна се са најмоћнијим инструментом за посматрање неба код нас и једним од већих у региону.

Посебна вредност астрономске станице Видојевица је њена позиција - далеко од светла уличних реклама, аутомобила и расвете, при чему се телескоп који носи име нашег научника Милутина Миланковића налази у савршеним посматрачким условима за астрономе, како аматере тако и професионалце.

Део поставке употпуњује и карта светлосног загађења у подручју Видојевице, са намером да грађане, становнике околних насеља, као и све посетиоце догађаја подсети на степен светлосне незагађености простора око астрономске станице Видојевица и природне таме у непосредној околини опсерваторије и укаже на неопходност да се очува овај непроцењив ресурс, како за даљи развој истраживања, тако и за астрономски туризам.

Редовни професор Природно-математичког факултета у Нишу у пензији и председник Астрономског друштва „Алфа“ из Ниша др Драган Гајић, одржао је научно-популарно предавање „Наши заборављени великани или какав смо то ми народ”, док су најмлађи суграђани имали прилику да искажу своју креативност и радозналост у радионици „3Д разгледница из свемира“ на којој су се упознали са  Сунчевим системом и планетама.

Гледање у звездано небо биће доступно ученицима, студентима и  грађанству, којима је Астрономско друштво „Алфа“ из Ниша организовало ноћно посматрање неба са Тргa Топличких јунака сваког дана од 17 до 20 часова, док ће у случају лоших временских услова бити организована демонстрација астрономских инструмената у музеју.

Током трајања програма промоције и изложбе која ће за све посетиоце бити отворена до 15. децембра, а која верује у моћ астрономије у повезивању људи, без обзира на узраст или интересовања, астрономска опсерваторија Видојевица постаће централно место сусрета стручњака и заљубљеника у астрономију.


#   Прокупље   Видојевица   астрономија   Драган Гајић   Министарство науке   Астрономска станица Видојевица   Јелена Беговић   Планина Видојевица
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима