Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лош пут на Видојевици иако постоји шанса за развој сеоског туризма

rssBookmark and Share

Прокупље 06.05.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Због лошег пута, планину Видојевицу заобилазе и туристи, и инвеститори. Ту је изграђена Астрономска опсерваторија, постоји и одмаралиште, што увећава шансе за развој сеоског и излетничког туризма надомак Прокупља.

Фото: РТС
Фото: РТС

Удаљено 18 километара од Прокупља насеље Бели Kамен идеално је место за одмор. Поред излетничког, овде постоје и добри услови за развој сеоског туризма. Мештани се баве производњом меда и брањем лековитог биља.

"Има доста нас, али немам услове за живот. Немамо саобраћај, немамо продавницу што је неопходно нама бар", каже Добрила Савић из Белог Kамена.

"Превоз је катастрофа и то је онај најгори део, да стари људи нити могу да оду код лекара, нити могу да оду да купе да пазаре да плате", жали се Љубиша Савић из Белог Kамена.

Многи су се у потрази за послом одавде одселили у велике градове па сада долазе углавном ради одмора.

"Интересантна ствар је да ја горе у Љубљани стално имам притисак. Висок притисак. А овде увек на нивоу, 130 са 60, 70, што не могу да верујем", наводи Бранислав Анђелковић.

Кажу да је овде небо најпрозрачније, па је зато изграђена астрономска станица у којој је смештен највећи телескоп на Балкану.

Постоји и одмаралиште капацитета 60 лежајева.

"План нам је да рекреативне наставе, да наставе у природи, школску децу усмеримо на тај простор горе", наводи Милан Аранђеловић, начелник Топличког округа

Проблем представља лош пут због чега се туристи ретко одлучују да дођу а инвеститори одустају од улагања. У Предузеће за путеве кажу да етапно раде ову деоницу и очекују да ће до краја сезоне пут од Прокупља до Белог Kамена комплетно бити завршен.

Коментара: 0


#   Прокупље   саобраћај   Видојевица   лековито биље   инфраструктура   Опсерваторија   сеоски туризам   Милан Аранђеловић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима