Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Србија се још није повратила од кризе из 2008.

rssBookmark and Share

11.10.2011. Аutor : T.Ristić |

Раст бруто домаћег производа (БДП) у 2011. години биће 2,5 одсто, оценио је гувернер НБС Дејан Шошкић, пре свега на бази раста приватних инвестиција. Он је казао да Србија још није достигла ниво БДП-а пре кризе 2008. године, али да очекује да уколико не буде великих привредних шокова на међународном тржишту, у наредној години Србија поврати преткризни ниво привредних активности.

Гувернер је рекао и да се очекује наставак смањења инфлације у Србији и да ће крајем септембра бити једноцифрена инфлација на годишњем нивоу.

-Цене хране су стабилизоване, раст регулисаних цена је успорен, а на тржишу може да се уочи релативно ниска агрегатна тражња тако да не очекујемо додатне притиске и верујем да ће дезинфалторни фактори бити доминантни, казао је Шошкић на конференцији за новинаре.

Гувернер је истакао да је инфлација је у последњем тромесечју око нуле и да се може рећи да је маркоекономски систем Србије повратио стабилност у погледу кретања цена.

Према резултатима анкете, додао је он, инфлаторна очекивања су почела да падају и у октобру су са осам одсто пала на седам одсто. Шошкић је казао да је референтна каматна стопа снижена за 0,5 процентних поена на 10,75 одсто и да се може очекивати наставак кретања референтне каматне стопе у складу са кретањем инфлације у Србији.

Динар стабилан

Према речима Шошкића, курс динара је стабилизован од краја јула, а стабилним кретањима на девизном тржишту допринело је и склапање стенд-бај аранжмана са Међународним монетарним фондом.


#   Србија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима