Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стиже "ламбада" - нови сој коронавируса

Bookmark and Share

11.08.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Вирусолог Ана Глигић сматра да ће пре или касније и у Србији бити регистрована опаснија ламбда варијанта коронавируса, али не очкује јачи удар ковида у будућности, јер подаци о болничким пацијентима указују да су вакцине ефикасне.

Стиже "ламбада" - нови сој коронавируса

Глигић је за Новости рекла да је ламда варијанта са три мутације на спајк протеину, због којих је заразнија и отпорнија на антитела, откривена до сада у 30 држава и да је у неком тренутку можемо очекивати у Србији, али не дели пројекције већине епидемиолога у држави да би корона могла да удари јаче него до сада, већ је на основу досадашњег вишедеценијског вирусолошког искуства мишљења да болест ипак слаби.

Без обзира на све непознанице о коронавирусу и после годину и по дана од почетка пандемије , податак да је 90 одсто оболелих од ковида на болничком лечењу невакцинисано довољно говори да вакцине раде, сматра некадашња директорка Националне референтне лабораторије за вариолу и друге вирусе.

Она је мишљења да, ако се узме број заражених од почетка епидемије и 50,2 одсто вакцинисаних међу одраслом популацијом који су примили бар једну дозу, то представља висок колективни имунитет на корону, а пошто делта сој у већини случајева производи лакшу клиничку слику све указује да вирус слаби, али има већу преносивост.

Теже форме болести се развијају само код невакцинисаних и зато нам није потребна трећа доза вакцине, већ треба порадити на томе да што више људи буде имунизовано са прве две, закључила је Глигић.


#   Коронавирус   ковид вакцина   ламбада корона вирус
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима