Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стратешки правци развоја Лесковца

rssBookmark and Share

Лесковац 28.01.2011. Душан Коцић

Градоначелник Лесковца, Слободан Коцић, последњих дана је у више наврата и бројним поводима истицао да су у 2010. години дошли многи инвеститори, попут Меркатора и Фалкеа, али и да су завршена два капитална инфраструктурна објекта – Регионални водосистем Барје, који је у фази пробног рада и техничког пријема и санитарна депонија, а магистрални гасовод је на прагу самога града.

Стратешки правци развоја Лесковца

ЛЕСКОВАЦ –-Посебно сам поносан јер на пролеће ове, 2011. године, почињемо изградњу капиталног објекта комуналне инфраструктуре – централно постројење за пречишћавање отпадних вода за који смо добили гарант од ЕУ од око 10 милиона евра, плус пет милиона евра националног кофинасирања из еко фондова чиме је финансијска конструкција постројења заокружена – појашњава градоначелник Коцић.

По његовој оцени успешно је завршена 2010. година, а два су стратешка правца развоја: ,,Лесковац – конкурентни град’’ и отварање нових реалних радних места.

-Наш циљ је стварање модерне, ефикасне и јефтине администрације са предузетничком улогом која неће представљати терет и кочницу развоја града – оцењује градоначелник Коцић.

По оцени првог грађанина Лесковца, 2011. година, иако ће бити на глобалном плану тешка, за центар Јабланичког округа биће успешна, јер ће ући у развијеније и конкурентне средине у Србији.

Први грађанин Лесковца не крије да је било и озбиљних проблема, јер је тренутно болна тачка у функционисању градских власти дуг према буџетским корисницима, као и неплаћени комунални рачуни.

-Многа наша јавно-комунална предузећа економски су неодржива. Навешћу један најочитији пример. ,,Комуналац’’, рецимо, има 186 радника, а само њих двадесетак држи метлу у рукама, град нам је још увек прљав, а грађане тај и такав ,,Комуналац’’ годишње кошта више од 70 милиона динара – прецизира Коцић.

Иначе, у граду на Ветерници покренута је занимљива акција о промени дана града.

-Лесковац би требало попут Ниша, Врања и Пирота да за свој Дан града узме дан ослобођења од Турака – предложио је недавно заменик председника општине Бранислав Ђорђевић на свечаној академији посвећеној дану ослобођења од Турака 1877. године

Crkva Odžaklija: pokrenuta inicijativa za promenu Dana grada

У цркви Оџаклија служен помен борцима погинулим у ослободилачким ратовима и борбама са Турцима 1877. године, а говорили су и архијерејски намесник, протојереј ставрофор Славко Миловановић и председник Окружног одбора Савеза потомака ратника Србије, историчар Верољуб Трајковић и заменик градоначелника Бранислав Ђорђевић.

Лесковац је, иначе, три пута ослобађан, али се први пут то догодил далеке 1877. године после одласка Турака са Балкана.

 

 


#   Лесковац   Бранислав Ђорђевић   Комунална предузећа   Дан града   Верољуб Трајковић   Дан ослобођења   пречишћавање
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима