Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Strateški pravci razvoja Leskovca

rssBookmark and Share

Leskovac 28.01.2011. Dušan Kocić

Gradonačelnik Leskovca, Slobodan Kocić, poslednjih dana je u više navrata i brojnim povodima isticao da su u 2010. godini došli mnogi investitori, poput Merkatora i Falkea, ali i da su završena dva kapitalna infrastrukturna objekta – Regionalni vodosistem Barje, koji je u fazi probnog rada i tehničkog prijema i sanitarna deponija, a magistralni gasovod je na pragu samoga grada.

Strateški pravci razvoja Leskovca

LESKOVAC –-Posebno sam ponosan jer na proleće ove, 2011. godine, počinjemo izgradnju kapitalnog objekta komunalne infrastrukture – centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za koji smo dobili garant od EU od oko 10 miliona evra, plus pet miliona evra nacionalnog kofinasiranja iz eko fondova čime je finansijska konstrukcija postrojenja zaokružena – pojašnjava gradonačelnik Kocić.

Po njegovoj oceni uspešno je završena 2010. godina, a dva su strateška pravca razvoja: ,,Leskovac – konkurentni grad’’ i otvaranje novih realnih radnih mesta.

-Naš cilj je stvaranje moderne, efikasne i jeftine administracije sa preduzetničkom ulogom koja neće predstavljati teret i kočnicu razvoja grada – ocenjuje gradonačelnik Kocić.

Po oceni prvog građanina Leskovca, 2011. godina, iako će biti na globalnom planu teška, za centar Jablaničkog okruga biće uspešna, jer će ući u razvijenije i konkurentne sredine u Srbiji.

Prvi građanin Leskovca ne krije da je bilo i ozbiljnih problema, jer je trenutno bolna tačka u funkcionisanju gradskih vlasti dug prema budžetskim korisnicima, kao i neplaćeni komunalni računi.

-Mnoga naša javno-komunalna preduzeća ekonomski su neodrživa. Navešću jedan najočitiji primer. ,,Komunalac’’, recimo, ima 186 radnika, a samo njih dvadesetak drži metlu u rukama, grad nam je još uvek prljav, a građane taj i takav ,,Komunalac’’ godišnje košta više od 70 miliona dinara – precizira Kocić.

Inače, u gradu na Veternici pokrenuta je zanimljiva akcija o promeni dana grada.

-Leskovac bi trebalo poput Niša, Vranja i Pirota da za svoj Dan grada uzme dan oslobođenja od Turaka – predložio je nedavno zamenik predsednika opštine Branislav Đorđević na svečanoj akademiji posvećenoj danu oslobođenja od Turaka 1877. godine

Crkva Odžaklija: pokrenuta inicijativa za promenu Dana grada

U crkvi Odžaklija služen pomen borcima poginulim u oslobodilačkim ratovima i borbama sa Turcima 1877. godine, a govorili su i arhijerejski namesnik, protojerej stavrofor Slavko Milovanović i predsednik Okružnog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije, istoričar Veroljub Trajković i zamenik gradonačelnika Branislav Đorđević.

Leskovac je, inače, tri puta oslobađan, ali se prvi put to dogodil daleke 1877. godine posle odlaska Turaka sa Balkana.

 

 


#   Leskovac   Branislav Đorđević   Komunalna preduzeća   Dan grada   Veroljub Trajković   Dan oslobođenja   prečišćavanje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima