Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Свети Андреј Првозвани, први Христов апостол - заштитник великих животиња

Bookmark and Share

13.12.2020. Јужна Србија Инфо

Андреј Првозвани или Андреас (грч. Ανδρεασ) је познат као личност Новог Завета, кога је сам Исус Христ првога позвао да буде његов ученик и апостол. Био је син Јоне и брат Светог Петра. Назван је Првозвани, зато што је пре свих апостола постао следбеник и ученик Исуса Христа.

Свети Андреј Првозвани, први Христов апостол - заштитник великих животиња

Као први Христов апостол назван првозвани, Свети Андреј био је старији брат Светог апостола Петра и ученик Светог Јована Крститеља.

Био је апостол Цариграда и Русије, патрон руског царства и дома Романових. 

Јеванђеље је проповедао у Византији и Тракији, у дунавским земљама, а потом у Русији и око Црног мора, у Епиру, Грчкој и Пелопонезу. Ту је и страдао, разапет на косом крсту, док је проповедао хришћанство окупљеном народу и молио се Богу све до смрти.

Делови његових моштију налазе се у Цариграду, Риму, Москви и Грчкој. Како је за живота исцељивао убоге и болесне, тако су и његове чудотворне мошти многима помогле. По крсту на којем је разапет, и данас се коси крст зове Андрејин.

Светог Андреја Првозваног прослављају и Kарађорђевићи.

Према народним веровањима, Свети Андреј разговара са великим животињама и сматра се њиховим заштитником. С њима разговара, а оне су му покорне.

Некада су мечкари славили Андријевдан, верујући да овај светац кроти медведе као псе, а да светом путује јашући на овој звери.

Верује се да на тај дан медведи не чине штету и не дирају људе, зато тада не ваља ићи у лов на њих. На данашњи дан ваља јести кукуруз.


#   хришћанство   Исус Христ   Српска слава   апостол   Свети Андреј
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима