Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сви грађани Србије који данас након 18 часова уђу у земљу, биће као под посебним здравственим надзором

rssBookmark and Share

Градина 18.09.2020. Јужна Србија Инфо

Сви грађани Републике Србије који данс након 18 часова уђу у земљу, биће као што је већ познато под посебним здравственим надзором. Они ће при преласку границе добити здравствено упозорење, у коме ће бити упознати са свим обавезама које су дужни да испуне.

Сви грађани Србије који данас након 18 часова уђу у земљу, биће као под посебним здравственим надзором

Први корак који би ти грађани требало да предузму при повратку у земљу је тест самопроцене на COVID-19 који је доступан на следећој адреси https://www.e-zdravlje.gov.rs/landing/ . Попуњавање овог упитника помоћи ће им да добију бољи увид у своје опште здравствено стање и резултат теста ће бити показатељ да ли је потребно да се јаве у Covid амбуланту. Грађанин који попуњава тест треба да резултат одштампа или сачува, како би имао доказ о урађеном тесту. Ово значи да грађани не треба по аутоматизму да посећују Covid амбуланте при повратку из иностранства, већ само они који урађеним тестом самопроцене добију таква упутства. Овим се избегавају непотребне гужве у амбулантама и елиминише се опасност да се незаражени грађани евентуално инфицирају вирусом при редовима за преглед.

Период посебном здравственог надзора траје 10 дана, тако да десетог дана од повратка из иностранства, грађани који при првом тесту нису добили упутство за одлазак у Covid амбуланту треба да још једном ураде тест самопроцене на COVID-19. Уколико резултати тада покажу да нема опасности од инфекције, посебни здравствени надзор за њих престаје да важи.

Грађани који нису у могућности да испуне онлајн упитник, треба да телефоном позову Институт или Завод за јавно здравље у свом граду или општини и добиће сва неопходна упутства.

Свако непоступање по упутствима из здравственог упозорења представља грубо кршење епидемиолошких мера и свесно угрожавање сопственог здравља, али и здравља комплетног становништва Републике Србије. Ризична и неодговорна понашања попут тих могу релативно брзо довести до поновног и још бржег ширења корона вируса међу становништвом што разуме се, није ни у чијем интересу и Влада Републике Србије позива све грађане да строго поступају по упутствима из здравственог упозорења.

Поштовање превентивних мера и даље остаје једини сигуран и доказан начин заштите од корона вируса. Ношење маске у затвореним просторима, одржавање раздаљине као и редовна хигијена руку и дезинфекција простора су од кључног значаја за све нас и једини пут то очувања нашег здравља. Влада Републике Србије још једном апелује на све грађане да поштују све епидемиолошке мере, без изузетка. Иако су грађани који су допутовали из иностранства под већим ризиком заразе, то не значи да остали који нису напуштали Србију не треба да се чувају и и даље предузимају све мере заштите од корона вируса. Све до појаве вакцине, само гвозденом дисциплином можемо доћи до заједничког циља а то је коначна победа над корона вирусом и то ћемо сви заједно, без сумње, успети.

На граничном прелазу Градина за сада нема застоја. Већи прилив возила из правца Бугарске, очекује се током поподнева.


#   туризам   саобраћај   Градина   Министарство здравља   тест   Коронавирус
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима