Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Таксиста вратио муштерији 5.000 евра

rssBookmark and Share

15.09.2010. МОНДО, фото: Блиц

Ивица Јовић (38), таксиста из Прокупља, пронашао је на задњем седишту свог таксија новчаник са преко 5.000 евра и вратио га власнику, не желећи да узме ни награду од 100 евра, коју му је овај понудио.

"Боље да га имам као човека и пријатеља, него да узмем 100 евра. Ниједног тренутка ми није пало на памет да узмем новац који је био у новчанику, чак га нисам ни отворио, већ је то урадио власник када сам му га вратио", прича Јовић за "Блиц".

Он каже да су га тога јутра из станице звали и рекли да га муштерија чека у центру. Узео је човека и кренуо да га вози по граду. С обзиром на то да се радило о Прокупчанину који живи у Бечу, Јовић му је помогао при проналаску појединих градских служби.

"Возио сам га неких пола сата, можда и дуже. Излазио је на неколико места у граду и ја сам га све време чекао. Након тога одвезао сам га на жељено место, платио ми је поштено и ја сам кренуо ка полазној станици. Нисам се окретао позади и у том тренутку нисам ни видео изгубљени новчаник на задњем седишту", објашњава Јовић.

Каже да је срећа да у међувремену није имао другу вожњу јер се могло десити да следећа муштерија покупи новац.

"Паркирао сам ауто и са колегом отишао на пиће како бисмо скратили време до следеће вожње. Кад сам добио позив за следећу вожњу, случајно сам угледао непознати новчаник на задњем седишту. Одмах сам схватио о чему се ради, узео га и ставио у касету аутомобила, а затим позвао власника такси фирме, за коју радим, и обавестио га да сам нашао новчаник", каже Јовић.

Он прича да тада није знао шта је унутра, јер га није занимало.

"Знао сам да све што је било у њему није моје и ниједног тренутка нисам помислио да то задржим", наглашава овај младић.

Након тога, власник новчаника је позвао директора фирме, који га је обавестио да је све у реду и да ће му изгубљена ствар бити враћена.

"Десетак минута касније муштерија и директор су колима дошли до мене, ја сам извадио новчаник и предао га власнику. Не могу вам описати неверицу и срећу на његовом лицу када је избројао новчанице које су биле у еврима и схватио да ништа не фали. Испоставило се да се ради о човеку који живи и ради у Бечу. Био је изненађен да му је неко у ово време вратио новац", додаје Јовић, наглашавајући да није желео да узме ни част која му припада.

"Оно што сам урадио за мене је огромна награда. Касније сам тог човека возио у Нишку бању. Каже да ми је захвалан до смрти", тврди поштени проналазач, наглашавајући да ово није први случај да људи забораве ствари возећи се таксијем.

Пре неколико месеци једној жени однео је кући новчаник пет-шест хиљада динара, а често проналази мобилне телефоне, кредитне картице, разна документа, ташне. Увек је све враћао, завршава причу "Блиц".



#   новчаник
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима