Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Taksista vratio mušteriji 5.000 evra

rssBookmark and Share

15.09.2010. MONDO, foto: Blic

Ivica Jović (38), taksista iz Prokuplja, pronašao je na zadnjem sedištu svog taksija novčanik sa preko 5.000 evra i vratio ga vlasniku, ne želeći da uzme ni nagradu od 100 evra, koju mu je ovaj ponudio.

"Bolje da ga imam kao čoveka i prijatelja, nego da uzmem 100 evra. Nijednog trenutka mi nije palo na pamet da uzmem novac koji je bio u novčaniku, čak ga nisam ni otvorio, već je to uradio vlasnik kada sam mu ga vratio", priča Jović za "Blic".

On kaže da su ga toga jutra iz stanice zvali i rekli da ga mušterija čeka u centru. Uzeo je čoveka i krenuo da ga vozi po gradu. S obzirom na to da se radilo o Prokupčaninu koji živi u Beču, Jović mu je pomogao pri pronalasku pojedinih gradskih službi.

"Vozio sam ga nekih pola sata, možda i duže. Izlazio je na nekoliko mesta u gradu i ja sam ga sve vreme čekao. Nakon toga odvezao sam ga na željeno mesto, platio mi je pošteno i ja sam krenuo ka polaznoj stanici. Nisam se okretao pozadi i u tom trenutku nisam ni video izgubljeni novčanik na zadnjem sedištu", objašnjava Jović.

Kaže da je sreća da u međuvremenu nije imao drugu vožnju jer se moglo desiti da sledeća mušterija pokupi novac.

"Parkirao sam auto i sa kolegom otišao na piće kako bismo skratili vreme do sledeće vožnje. Kad sam dobio poziv za sledeću vožnju, slučajno sam ugledao nepoznati novčanik na zadnjem sedištu. Odmah sam shvatio o čemu se radi, uzeo ga i stavio u kasetu automobila, a zatim pozvao vlasnika taksi firme, za koju radim, i obavestio ga da sam našao novčanik", kaže Jović.

On priča da tada nije znao šta je unutra, jer ga nije zanimalo.

"Znao sam da sve što je bilo u njemu nije moje i nijednog trenutka nisam pomislio da to zadržim", naglašava ovaj mladić.

Nakon toga, vlasnik novčanika je pozvao direktora firme, koji ga je obavestio da je sve u redu i da će mu izgubljena stvar biti vraćena.

"Desetak minuta kasnije mušterija i direktor su kolima došli do mene, ja sam izvadio novčanik i predao ga vlasniku. Ne mogu vam opisati nevericu i sreću na njegovom licu kada je izbrojao novčanice koje su bile u evrima i shvatio da ništa ne fali. Ispostavilo se da se radi o čoveku koji živi i radi u Beču. Bio je iznenađen da mu je neko u ovo vreme vratio novac", dodaje Jović, naglašavajući da nije želeo da uzme ni čast koja mu pripada.

"Ono što sam uradio za mene je ogromna nagrada. Kasnije sam tog čoveka vozio u Nišku banju. Kaže da mi je zahvalan do smrti", tvrdi pošteni pronalazač, naglašavajući da ovo nije prvi slučaj da ljudi zaborave stvari vozeći se taksijem.

Pre nekoliko meseci jednoj ženi odneo je kući novčanik pet-šest hiljada dinara, a često pronalazi mobilne telefone, kreditne kartice, razna dokumenta, tašne. Uvek je sve vraćao, završava priču "Blic".



#   novčanik
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima