Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Трећа жртва Ковида-19 у Србији, почиње масовно тестирање, хала "Чаир" за најлакше болеснике

rssBookmark and Share

Ниш 23.03.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Преминула је трећа особа заражена коронавирусом у Србији. Према најновијим подацима, у Србији је потврђено још 27 случајева коронавируса, па је укупан број оболелих 249. Просечна старост оболелих је око 50 година, а две трећине заражених су мушкарци. Током дана одржани су састанци кризних штабова са кинеским стручњацима.

Трећа жртва Ковида-19 у Србији, почиње масовно тестирање, хала "Чаир" за најлакше болеснике

Од последњег извештаја до 15 часова, тестирани су узорци 61 особе од којих je 27 позитивнo и 34 су негативне на нови коронавирус.

Од 27 потврђених случајева од последњег извештаја, њих 19 је хоспитализовано, стабилног општег стања, док осморо има лакшу клиничку слику и налазе се у кућним условима.

У националној референтној лабораторији Института "Торлак" до сада су тестиране укупно 822 особе које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Вучић: Боље да кренемо у напад него да пустимо да нас корона изједа

Председник Србије Александар Вучић је рекао, после састанка кризних штабова са стручњацима из Кине, да је данас преминула трећа жртва коронавируса у Србији и да је реч 60-годишњој жени која се лечила на КБЦ "Драгиша Мишовић". Истакао је да је потребно напасти вирус и најавио много учесталија тестирања.

Александар Вучић је рекао да су се надлежни у Србији до сада трудили да успоре пандемијску криву, да не дође до њеног експоненцијалног раста, али да није суштински нападнут вирус.

Рекао је да је захвалан кинеским експертима и амбасадорки Чен Бо од којих много може да се научи.

Како је рекао, са кинеским лекарима се разговарало о три ствари. Прво, како да се здравствено третира и нападне вирус. Друго, које су додатне мере државе да би се омогућило струци да обавља свој посао и треће, економске мере да би се олакшала криза, односно да би се омогућило да људи преживе период и да имају пристојну могућност у Србији.

Председник је навео да је суштина да се промени приступ и политика и да се крене у масовна тестирања. Рекао је да се може очекивати драстично увећање тестирања које ће почети за око 48 сати.

Каже да има довољно тестова за првих неколико дана драстичног увећања тестирања и да ће се у међувремену радити на набавци нових тестова.

Вучић је рекао да ће се спроводити и тријажа болесника. Поставиће се 3.000 кревета за најлакше болеснике, да би они могли брже да улазе и излазе, али да се од почетка до краја прати њихова болест. Додао је да ће то бити у просторима као што су Сајам, Студенстки град, Чаир, Спенс и о томе ће се сутра одлучивати.

Друга категорија ће, рекао је председник, бити средњи болесници, где могу да се користе неинвазивни респиратори.

Вучић је рекао да ће клинички респиратори бити распоређени по редоследу који је направљен.

Када је реч о терапијским протоколима, Вучић је рекао да су кинески лекари задовољни што је користи хлорикин, и да они не мисле да је комбинација тог и неких других лекова добра. Договорено је и да они помогну са делом традиционалне кинеске медицине која је показала пристојне резултате до неког нивоа. 

Подршка Кине 

Вучић је додао да ће кључна ствар бити стриктна изолација сваког оболелог и да ћемо то морати да постигнемо ако не желимо ситуацију као у Италији и Шпанији. 

"Боље да ми кренемо у напад, него да пустимо да корона полако изједа наш организам", рекао је Вучић и додао: "До сада смо се бранили, сада је време да кренемо у офанзиву".

Председник је рекао да су лекари похвалили још један лек стране производње и да ће се радити на производњи хлорикина у Србији.

Навео је и да ћемо имати подршку Кине и што се тиче тестова и свега другог. 

Председник Вучић је захвалио свима који су помогли и који су давали новац за набавку респиратора, који су, како је рекао, злато на тржишту.

Додао је да су нам Кинези дали једну значајну количину, а да је један део купљен и може да се купи само у Кини.

Каже да респиратори, иначе, коштају између 26.000 и 40.000 евра, али да их нема ни за 200.000. 

Међутим, рекао је да не сме да се дозволи да неко бира чији су мајка или отац пречи на респиратору. 

"Довољно је да од 21 до 28 дана седимо у кући, и крај. Од нас зависи. Ако не будемо дисциплиновани никад неће бити крај. Молим све да то разумеју."

Програми за јачање приватног сектора

Говорећи о економским мерама, председник је рекао да се припрема озбиљан пакет, значајан и велики новац, али да су многи подигли вику после 15 дана кризе и да мисле да своју несолвентност покривају државним парама.

Истакао је да он неће да обећава оно што су многи лидери у Европи обећали а никад неће да остваре.

Понавља да се спрема озбиљан план да се помогне приватном сектору. Истиче да се неће смањивати пензије. Најавио је да ће мартовска пензија бити исплаћена из једног дела, заједно са још 4.000 динара.

Каже и да се неће дирати плате које су достигнуте.  

"Сви програми биће упућени на јачање приватног сектора", рекао је председник и додао да ће посебна помоћ бити пружена онима који не буду отпуштали људе. 

Захвалио је свима који су донирали новац. Рекао је да ће се гледати да стопа раста буде минус два што ће бити међу најуспешнијим резултатима у Европи. 

Вучић је рекао да је данас разговарао с Милорадом Додиком и да ће Србија, колико год може, помоћи Републици Срској.  

Најавио је и помоћ у роби која је дефицитарна.  

Одговарајући на новинарска питања Вучић је рекао да ће апсолутно блага клиничка слика бити довољна да неко оде у болницу. Каже да нема никакве сумње да ће убудуће неко са лакшом клиничком сликом ићи у неки од простора који ће за то бити предвиђени. 

Рекао је и да је могуће изоловање централних градских општина у Београду и да ће се мере спроводити у консултацији са кинеским пријатељима.  


#   Ниш   Чаир   Александар Вучић   Министарство здравља   Коронавирус
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима