Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Treća žrtva Kovida-19 u Srbiji, počinje masovno testiranje, hala "Čair" za najlakše bolesnike

rssBookmark and Share

Niš 23.03.2020. RTS, Južna Srbija Info

Preminula je treća osoba zaražena koronavirusom u Srbiji. Prema najnovijim podacima, u Srbiji je potvrđeno još 27 slučajeva koronavirusa, pa je ukupan broj obolelih 249. Prosečna starost obolelih je oko 50 godina, a dve trećine zaraženih su muškarci. Tokom dana održani su sastanci kriznih štabova sa kineskim stručnjacima.

Treća žrtva Kovida-19 u Srbiji, počinje masovno testiranje, hala "Čair" za najlakše bolesnike

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova, testirani su uzorci 61 osobe od kojih je 27 pozitivno i 34 su negativne na novi koronavirus.

Od 27 potvrđenih slučajeva od poslednjeg izveštaja, njih 19 je hospitalizovano, stabilnog opšteg stanja, dok osmoro ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak" do sada su testirane ukupno 822 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Vučić: Bolje da krenemo u napad nego da pustimo da nas korona izjeda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao, posle sastanka kriznih štabova sa stručnjacima iz Kine, da je danas preminula treća žrtva koronavirusa u Srbiji i da je reč 60-godišnjoj ženi koja se lečila na KBC "Dragiša Mišović". Istakao je da je potrebno napasti virus i najavio mnogo učestalija testiranja.

Aleksandar Vučić je rekao da su se nadležni u Srbiji do sada trudili da uspore pandemijsku krivu, da ne dođe do njenog eksponencijalnog rasta, ali da nije suštinski napadnut virus.

Rekao je da je zahvalan kineskim ekspertima i ambasadorki Čen Bo od kojih mnogo može da se nauči.

Kako je rekao, sa kineskim lekarima se razgovaralo o tri stvari. Prvo, kako da se zdravstveno tretira i napadne virus. Drugo, koje su dodatne mere države da bi se omogućilo struci da obavlja svoj posao i treće, ekonomske mere da bi se olakšala kriza, odnosno da bi se omogućilo da ljudi prežive period i da imaju pristojnu mogućnost u Srbiji.

Predsednik je naveo da je suština da se promeni pristup i politika i da se krene u masovna testiranja. Rekao je da se može očekivati drastično uvećanje testiranja koje će početi za oko 48 sati.

Kaže da ima dovoljno testova za prvih nekoliko dana drastičnog uvećanja testiranja i da će se u međuvremenu raditi na nabavci novih testova.

Vučić je rekao da će se sprovoditi i trijaža bolesnika. Postaviće se 3.000 kreveta za najlakše bolesnike, da bi oni mogli brže da ulaze i izlaze, ali da se od početka do kraja prati njihova bolest. Dodao je da će to biti u prostorima kao što su Sajam, Studenstki grad, Čair, Spens i o tome će se sutra odlučivati.

Druga kategorija će, rekao je predsednik, biti srednji bolesnici, gde mogu da se koriste neinvazivni respiratori.

Vučić je rekao da će klinički respiratori biti raspoređeni po redosledu koji je napravljen.

Kada je reč o terapijskim protokolima, Vučić je rekao da su kineski lekari zadovoljni što je koristi hlorikin, i da oni ne misle da je kombinacija tog i nekih drugih lekova dobra. Dogovoreno je i da oni pomognu sa delom tradicionalne kineske medicine koja je pokazala pristojne rezultate do nekog nivoa. 

Podrška Kine 

Vučić je dodao da će ključna stvar biti striktna izolacija svakog obolelog i da ćemo to morati da postignemo ako ne želimo situaciju kao u Italiji i Španiji. 

"Bolje da mi krenemo u napad, nego da pustimo da korona polako izjeda naš organizam", rekao je Vučić i dodao: "Do sada smo se branili, sada je vreme da krenemo u ofanzivu".

Predsednik je rekao da su lekari pohvalili još jedan lek strane proizvodnje i da će se raditi na proizvodnji hlorikina u Srbiji.

Naveo je i da ćemo imati podršku Kine i što se tiče testova i svega drugog. 

Predsednik Vučić je zahvalio svima koji su pomogli i koji su davali novac za nabavku respiratora, koji su, kako je rekao, zlato na tržištu.

Dodao je da su nam Kinezi dali jednu značajnu količinu, a da je jedan deo kupljen i može da se kupi samo u Kini.

Kaže da respiratori, inače, koštaju između 26.000 i 40.000 evra, ali da ih nema ni za 200.000. 

Međutim, rekao je da ne sme da se dozvoli da neko bira čiji su majka ili otac preči na respiratoru. 

"Dovoljno je da od 21 do 28 dana sedimo u kući, i kraj. Od nas zavisi. Ako ne budemo disciplinovani nikad neće biti kraj. Molim sve da to razumeju."

Programi za jačanje privatnog sektora

Govoreći o ekonomskim merama, predsednik je rekao da se priprema ozbiljan paket, značajan i veliki novac, ali da su mnogi podigli viku posle 15 dana krize i da misle da svoju nesolventnost pokrivaju državnim parama.

Istakao je da on neće da obećava ono što su mnogi lideri u Evropi obećali a nikad neće da ostvare.

Ponavlja da se sprema ozbiljan plan da se pomogne privatnom sektoru. Ističe da se neće smanjivati penzije. Najavio je da će martovska penzija biti isplaćena iz jednog dela, zajedno sa još 4.000 dinara.

Kaže i da se neće dirati plate koje su dostignute.  

"Svi programi biće upućeni na jačanje privatnog sektora", rekao je predsednik i dodao da će posebna pomoć biti pružena onima koji ne budu otpuštali ljude. 

Zahvalio je svima koji su donirali novac. Rekao je da će se gledati da stopa rasta bude minus dva što će biti među najuspešnijim rezultatima u Evropi. 

Vučić je rekao da je danas razgovarao s Miloradom Dodikom i da će Srbija, koliko god može, pomoći Republici Srskoj.  

Najavio je i pomoć u robi koja je deficitarna.  

Odgovarajući na novinarska pitanja Vučić je rekao da će apsolutno blaga klinička slika biti dovoljna da neko ode u bolnicu. Kaže da nema nikakve sumnje da će ubuduće neko sa lakšom kliničkom slikom ići u neki od prostora koji će za to biti predviđeni. 

Rekao je i da je moguće izolovanje centralnih gradskih opština u Beogradu i da će se mere sprovoditi u konsultaciji sa kineskim prijateljima.  

Komentara: 0


#   Niš   Čair   Aleksandar Vučić   Ministarstvo zdravlja   Koronavirus
@avucic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima