Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Јабланичком округу 32000 незапослених

rssBookmark and Share

02.10.2011. Аutor : T.Stevanović |

Уколико се исељавање становништва са подручја Јабланичког управног округа не заустави економским подстицајем државе овај округ ће у наредних десет година по броју становништва пасти на ниво од пре 200 година, предвидћа лесковачки демограф мр Петар Митровић.

У Јабланичком округу 32000 незапослених

-Демографска катастрофа због велике миграције и малог наталитета озбиљно прети овом региону. У Србији се годишње "губи" око 30 хиљада становника, а највећи проценат одлива забележен је у свих шшест општина Јабланичког управног округа. У Србији је данас око 800 хиљада супружника без деце, неодговорност супружника према рађању и немарност државе у односу на наталитет оставља велике последице и на прираст становништва на југу Србије", истиче између осталог магистар Митровић.

Према тврдњи овог лесковачког стручњака у Србији данас око 2000 села и засеока нема ни једног становника, а у 240 српских села нема становника млађег од 40 година.

Према подацима до којих смо дошли 68 села у Јабланичком управном округу немају ни једног стално настањеног становника. Највише напуштених сеоских домова бележи се у општини Црна Трава, чији укупан број становника у општини се креће колико једна изборна јединица у лесковачкој месној заједници "Ветерница", око 2600 грађана.

Према незваничној евиденцији овдашњих невладиних организација око 7800 Лесковчанина данас живи у Београду и другим већим градовима Србије. Тај тренд се мора зауставити већом бригом актуелног градског руководства за младе и образоване људе, али на жалост на евиденцији овдашње филијале Националне службе за запошљавање.

Јабланички упрвани округ тренутно по овој евиденцији НСЗ има око 32 000 незапослених, од којих близу 9000 радника такозваног  "технолошког вишка", осталих без посла захваљујући пре свега лоше одрадјеним приватизацијама.

У педесетак приватизованих фирми у овоме крају у последњих пар година надлежна Агенција за приватизацију поништила је половину уговора.

Тако да ових дана 86 инструктора пописа и 706 пописивача у Лесковцу неће имати велику дилему попуњавања рубрике "запослености", јер сваки трећи житељ града на обалама Ветернице се води као незапослено лице на евиденцији Националне службе за запошљавање.


#   наталитет   Агенција за приватизацију   без посла
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима