Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Лесковцу обележена градска слава Света Тројица

rssBookmark and Share

Лесковац 13.06.2022. Јужна Србија Инфо

Архијерејском литургијом, литијом и пријемом у седишту града Лесковца данас је обележена градска слава Лесковца Света Тројица.

У Лесковцу обележена градска слава Света Тројица

Велики број верника, са свештенством уз вођење епископа нишког господина Арсенија, руководиоцима града на челу са градоначелником др сци. мед. Гораном Цветановићем, председником Скупштине мр Александром Ђуровићем, представницима војске и полиције, је након свечане литургије одржаној у Саборном храму Свете Тројице, прошао улицама града.

Овогодишњи домаћин Жикица Несторовић је славу предао Оливери Пешић народној посланици у Скупштини Републике Србије.

Свечано обележавање славе је завршено обредом сечења колача у Свечаној сали града Лесковца након чега се присутнима обратио његово преосвештенство епископ нишки господин Арсеније.

„Мисија цркве јесте да проповеда благу реч, јеванђељску реч, реч спасења, реч о вечном животу у царству небеском. Желим од свег срца да вам честитам славу, да вам пожелим још много успеха у раду, у развоју овога града, приметио сам да сваки пут када дођем у Лесковац видим лепу и позитивну промену, што је свакако за сваку похвалу и на радост, не само града Лесковца, него свих нас који живимо у Србији и у овом крају. Увек је лепо видети да један град, једно место напредује, развија се, изграђује се. Желим управо да благодат Духа светога пребива на свима вама, да вас Господ штити молитвама његових светих мученика и апостола. На многаја лета, нека је срећна слава.“

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је свим грађанима Лесковца честитао овај велики празник и рекао:

„Данас је један од најзначајнијих дана за нас Лесковчане - слава нашег града Света Тројица.  Празновање овог дана обавезује нас да не заборавимо ко смо, да чувамо нашу историју, нашу културу, нашу веру и да чувајући ту традицију створимо залог за будућност да бисмо нашу децу, будуће генерације извели на прави пут. Вера је основа сваког напретка, зато ми је драго што смо се данас окупили у великом броју да обележимо градску славу. То је показатељ да имамо снаге и воље да заједно истрајемо у нашој борби за бољу Србију, за бољи Лесковац.

Слава је дан када се окупља породица. Данас су Лесковчани били једна велика породица, прошетали величанственом литијом и показали да смо јединствени у поштовању оног што је за наш народ специфично – обележавању славе.“

Гости локалне самоуправе града Лесковца, представници градова побратима Бијељине, Силистре, Зрењанина, Куманова, Криве Паланке, као и градоначеница Ниша Драгана Сотировски, као и представници Лознице и Нишавског управног округа су присуствовали обележавању славе, захвалили се на гостопримству и изразили  жељу да и убудуће негују добре односе са нашим градом. 

„Сви видимо колико је у граду Лесковцу урађено, и морам да се захвалим градоначелнику на његовој свесрдној подршци Српској православној цркви, епархији нишкој, заиста уз помоћ града смо успели да бројне пројекте завршимо, цркву Светом Симеону у Дубочици полако приводимо крају и надам се да ћете неких будућих година када дођете на градску славу у Лесковац видети и тај пројекат завршен. Честитам градоначелнику на добром раду за добробит свих грађана Лесковца, свим његовим сардницима, већницима јер сваки пут када дођемо видимо да је град Лесковац све бољи, лепши и развијенији, и оно што сам јутрос рекао градоначелнику, да је Лесковац заиста умивен град, чист и за пример многим градовима у региону, пример како треба домаћински да се води један град,“ - нагласио је његово преосвештенство епископ нишки Арсеније током свечаног пријема.

Своје позитивне импресије о Лесковцу, добар однос са градоначелником Цветановићем и утиске са обележавања градске славе медијима су пренели Сашко Митовски градоначелник Криве Паланке, Милош Королија начелник ГУ Зрењанин, Младен Арсеновић шеф кабинета градоначелника Бијељине, Ивана Ђорђијевска председница Скупштине Општине Куманово, Биљана Филиповић члан Градског већа града Лозница и Калојан Петков помоћник кмета Силистре.


#   Лесковац   Горан Цветановић   Света Тројица   Нишка епархија   Владика Арсеније
@CvetanovicG @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима