Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Leskovcu obeležena gradska slava Sveta Trojica

rssBookmark and Share

Leskovac 13.06.2022. Južna Srbija Info

Arhijerejskom liturgijom, litijom i prijemom u sedištu grada Leskovca danas je obeležena gradska slava Leskovca Sveta Trojica.

U Leskovcu obeležena gradska slava Sveta Trojica

Veliki broj vernika, sa sveštenstvom uz vođenje episkopa niškog gospodina Arsenija, rukovodiocima grada na čelu sa gradonačelnikom dr sci. med. Goranom Cvetanovićem, predsednikom Skupštine mr Aleksandrom Đurovićem, predstavnicima vojske i policije, je nakon svečane liturgije održanoj u Sabornom hramu Svete Trojice, prošao ulicama grada.

Ovogodišnji domaćin Žikica Nestorović je slavu predao Oliveri Pešić narodnoj poslanici u Skupštini Republike Srbije.

Svečano obeležavanje slave je završeno obredom sečenja kolača u Svečanoj sali grada Leskovca nakon čega se prisutnima obratio njegovo preosveštenstvo episkop niški gospodin Arsenije.

„Misija crkve jeste da propoveda blagu reč, jevanđeljsku reč, reč spasenja, reč o večnom životu u carstvu nebeskom. Želim od sveg srca da vam čestitam slavu, da vam poželim još mnogo uspeha u radu, u razvoju ovoga grada, primetio sam da svaki put kada dođem u Leskovac vidim lepu i pozitivnu promenu, što je svakako za svaku pohvalu i na radost, ne samo grada Leskovca, nego svih nas koji živimo u Srbiji i u ovom kraju. Uvek je lepo videti da jedan grad, jedno mesto napreduje, razvija se, izgrađuje se. Želim upravo da blagodat Duha svetoga prebiva na svima vama, da vas Gospod štiti molitvama njegovih svetih mučenika i apostola. Na mnogaja leta, neka je srećna slava.“

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je svim građanima Leskovca čestitao ovaj veliki praznik i rekao:

„Danas je jedan od najznačajnijih dana za nas Leskovčane - slava našeg grada Sveta Trojica.  Praznovanje ovog dana obavezuje nas da ne zaboravimo ko smo, da čuvamo našu istoriju, našu kulturu, našu veru i da čuvajući tu tradiciju stvorimo zalog za budućnost da bismo našu decu, buduće generacije izveli na pravi put. Vera je osnova svakog napretka, zato mi je drago što smo se danas okupili u velikom broju da obeležimo gradsku slavu. To je pokazatelj da imamo snage i volje da zajedno istrajemo u našoj borbi za bolju Srbiju, za bolji Leskovac.

Slava je dan kada se okuplja porodica. Danas su Leskovčani bili jedna velika porodica, prošetali veličanstvenom litijom i pokazali da smo jedinstveni u poštovanju onog što je za naš narod specifično – obeležavanju slave.“

Gosti lokalne samouprave grada Leskovca, predstavnici gradova pobratima Bijeljine, Silistre, Zrenjanina, Kumanova, Krive Palanke, kao i gradonačenica Niša Dragana Sotirovski, kao i predstavnici Loznice i Nišavskog upravnog okruga su prisustvovali obeležavanju slave, zahvalili se na gostoprimstvu i izrazili  želju da i ubuduće neguju dobre odnose sa našim gradom. 

„Svi vidimo koliko je u gradu Leskovcu urađeno, i moram da se zahvalim gradonačelniku na njegovoj svesrdnoj podršci Srpskoj pravoslavnoj crkvi, eparhiji niškoj, zaista uz pomoć grada smo uspeli da brojne projekte završimo, crkvu Svetom Simeonu u Dubočici polako privodimo kraju i nadam se da ćete nekih budućih godina kada dođete na gradsku slavu u Leskovac videti i taj projekat završen. Čestitam gradonačelniku na dobrom radu za dobrobit svih građana Leskovca, svim njegovim sardnicima, većnicima jer svaki put kada dođemo vidimo da je grad Leskovac sve bolji, lepši i razvijeniji, i ono što sam jutros rekao gradonačelniku, da je Leskovac zaista umiven grad, čist i za primer mnogim gradovima u regionu, primer kako treba domaćinski da se vodi jedan grad,“ - naglasio je njegovo preosveštenstvo episkop niški Arsenije tokom svečanog prijema.

Svoje pozitivne impresije o Leskovcu, dobar odnos sa gradonačelnikom Cvetanovićem i utiske sa obeležavanja gradske slave medijima su preneli Saško Mitovski gradonačelnik Krive Palanke, Miloš Korolija načelnik GU Zrenjanin, Mladen Arsenović šef kabineta gradonačelnika Bijeljine, Ivana Đorđijevska predsednica Skupštine Opštine Kumanovo, Biljana Filipović član Gradskog veća grada Loznica i Kalojan Petkov pomoćnik kmeta Silistre.


#   Leskovac   Goran Cvetanović   Sveta Trojica   Niška eparhija   Vladika Arsenije
@CvetanovicG @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima