Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу ће се бирати најбољи млади кулинари Србије

rssBookmark and Share

Ниш 11.04.2019. В.П. Народне новине, Јужна Србија Инфо

Угоститељско-туристичка школа у Нишу домаћин је 16. Републичког такмичења ученика четвртог степена угоститељско-туристичких школа Србије, образовног профила кулинарски и угоститељски техничар, захваљујући прошлогодишњем освојеном другом месту на Републичком такмичењу у Београду

Фото: Белами
Фото: Белами

Републичко такмичење биће одржано 12. и 13. априла, а свечано отварање је заказано за 11 сати.

“Ово такмичење је најзначајније и једино такмичење на државном нивоу из наставних предмета Куварство и Услуживање које прописује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. На такмичењу учествују најбољи ученици школа из целе Србије, а циљ такмичења је  примена и унапређивање знања ученика, повећање способности за рад и неговање такмичарског духа”, каже директорка школе Драгана Минчић.

Она додаје да је специфичност овог такмичења у томе што се  састоји из два дела, теоријског и практичног.

“Практични део такмичења се састоји из четири такмичарске дисциплине, услуживање на свечаном ручку, банкету за 6 особа, припрема менија за свечани ручак, банкет, за 6+1 особу, припремање јела по избору од понуђених намирница за 2 особе  и припремање и довршавање јела пред гостом за 2 особе”, објашњава директорка Мимчић.

Такмичарске дисциплине Припрема менија за свечани ручак и Услуживање менија на свечаном ручку се одвијају истовремено тако што два  ученика  образовног профила кулинарски техничар припремају 6 менија за госте на свечаном ручку и још један мени за оцењивање од стране чланова комисије, док два ученика образовног профила угоститељски техничар та 6 менија послужују гостима док их комисија оцењује.

“У оквиру ове такмичарске дисциплине ученици образовног профила угоститељски техничар , према пропозицијама такмичења, послужују аперитиве, црвено и бело бутељно вино и пенушаво вино Школа домаћин, што је у овом случају Угоститељско-туристичка школа из Ниша, обезбеђује госте за сваку школу. Гости на свечаном ручку ће бити представници угоститељско туристичких предузећа где наши ученици обављају практичну наставу, представници медија, представници Школске управе, Министарства”,додаје директорка Угоститељско-туристичке школе.

Мени који је ће ученици припремати је одабран од стране наставника куварства и услуживања на нивоу Републике, на састанку одржаном поводом организације Републичког такмичења.

“Такмичари ће сада припремати и служити пуњена јаја  а ла „Цассино“,  Велуте потаж од Целера, Филе мињон на ловачки начин. Ту је и прилог од три врсте варива :шаргарепа, броколи, кромпир, комбинована салата, свеж купус, краставац, парадајз и савијача са вишњама”, објашњава Драгана Минчић.

У такмичарској дисциплини Припремање јела по избору од понуђених намирница такмичи се један ученик образовног профила кулинарски техничар и припрема јело за две особе од намирница које су претходно утврђене.

“У овој дисциплини поред основног знања из Куварства код ученика долази до изражаја креативност, иновативност, способност сервирања јела на начин које савремене тенденције у куварству намећу. У данашње време није довољно да јело буде само укусно већ да буде примамљиво и када је изглед у питању”, каже директорка школе.

У такмичарској дисциплини Припремање и довршавање јела пред гостом се такмичи један ученик образовног профила угоститељски техничар и припрема јело за две особе. Ученици ће се такмичити у транширању пилета.

“ На такмичењу учествују све школе из Србије које школују образовне профиле кулинарски и угоститељски техничар , тако да очекујемо да ће такмичење  окупити између 120 и 150 учесника  из целе Србије, привреднике из Ниша и околине, представнике Министарства просвете науке и технолошког развоја и Заједнице школа”, додаје Драгана Минчић.

Ово такмичење има вишеструки значај за Угоститељско – туристичку школу у Нишу. Ученици такмичари имаће прилику да покажу своје  знање, унапреде постојеће, али ће обезбедити и проходност на одређеним високим школама и факлутетима уколико освоје једно од прва три места,  а остали ученици имаће прилику да уче од најбољих ученика у Србији.   

Ово је такође прилика за град Ниш и цео регион да промовише туристичку понуду, гастрономију и гостопримство.


#   Ниш   такмичење   кулинарство   Министарство просвете   Угоститељско туристичка школа
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима