Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Nišu će se birati najbolji mladi kulinari Srbije

rssBookmark and Share

Niš 11.04.2019. V.P. Narodne novine, Južna Srbija Info

Ugostiteljsko-turistička škola u Nišu domaćin je 16. Republičkog takmičenja učenika četvrtog stepena ugostiteljsko-turističkih škola Srbije, obrazovnog profila kulinarski i ugostiteljski tehničar, zahvaljujući prošlogodišnjem osvojenom drugom mestu na Republičkom takmičenju u Beogradu

Foto: Belami
Foto: Belami

Republičko takmičenje biće održano 12. i 13. aprila, a svečano otvaranje je zakazano za 11 sati.

“Ovo takmičenje je najznačajnije i jedino takmičenje na državnom nivou iz nastavnih predmeta Kuvarstvo i Usluživanje koje propisuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Na takmičenju učestvuju najbolji učenici škola iz cele Srbije, a cilj takmičenja je  primena i unapređivanje znanja učenika, povećanje sposobnosti za rad i negovanje takmičarskog duha”, kaže direktorka škole Dragana Minčić.

Ona dodaje da je specifičnost ovog takmičenja u tome što se  sastoji iz dva dela, teorijskog i praktičnog.

“Praktični deo takmičenja se sastoji iz četiri takmičarske discipline, usluživanje na svečanom ručku, banketu za 6 osoba, priprema menija za svečani ručak, banket, za 6+1 osobu, pripremanje jela po izboru od ponuđenih namirnica za 2 osobe  i pripremanje i dovršavanje jela pred gostom za 2 osobe”, objašnjava direktorka Mimčić.

Takmičarske discipline Priprema menija za svečani ručak i Usluživanje menija na svečanom ručku se odvijaju istovremeno tako što dva  učenika  obrazovnog profila kulinarski tehničar pripremaju 6 menija za goste na svečanom ručku i još jedan meni za ocenjivanje od strane članova komisije, dok dva učenika obrazovnog profila ugostiteljski tehničar ta 6 menija poslužuju gostima dok ih komisija ocenjuje.

“U okviru ove takmičarske discipline učenici obrazovnog profila ugostiteljski tehničar , prema propozicijama takmičenja, poslužuju aperitive, crveno i belo buteljno vino i penušavo vino Škola domaćin, što je u ovom slučaju Ugostiteljsko-turistička škola iz Niša, obezbeđuje goste za svaku školu. Gosti na svečanom ručku će biti predstavnici ugostiteljsko turističkih preduzeća gde naši učenici obavljaju praktičnu nastavu, predstavnici medija, predstavnici Školske uprave, Ministarstva”,dodaje direktorka Ugostiteljsko-turističke škole.

Meni koji je će učenici pripremati je odabran od strane nastavnika kuvarstva i usluživanja na nivou Republike, na sastanku održanom povodom organizacije Republičkog takmičenja.

“Takmičari će sada pripremati i služiti punjena jaja  a la „Cassino“,  Velute potaž od Celera, File minjon na lovački način. Tu je i prilog od tri vrste variva :šargarepa, brokoli, krompir, kombinovana salata, svež kupus, krastavac, paradajz i savijača sa višnjama”, objašnjava Dragana Minčić.

U takmičarskoj disciplini Pripremanje jela po izboru od ponuđenih namirnica takmiči se jedan učenik obrazovnog profila kulinarski tehničar i priprema jelo za dve osobe od namirnica koje su prethodno utvrđene.

“U ovoj disciplini pored osnovnog znanja iz Kuvarstva kod učenika dolazi do izražaja kreativnost, inovativnost, sposobnost serviranja jela na način koje savremene tendencije u kuvarstvu nameću. U današnje vreme nije dovoljno da jelo bude samo ukusno već da bude primamljivo i kada je izgled u pitanju”, kaže direktorka škole.

U takmičarskoj disciplini Pripremanje i dovršavanje jela pred gostom se takmiči jedan učenik obrazovnog profila ugostiteljski tehničar i priprema jelo za dve osobe. Učenici će se takmičiti u tranširanju pileta.

“ Na takmičenju učestvuju sve škole iz Srbije koje školuju obrazovne profile kulinarski i ugostiteljski tehničar , tako da očekujemo da će takmičenje  okupiti između 120 i 150 učesnika  iz cele Srbije, privrednike iz Niša i okoline, predstavnike Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja i Zajednice škola”, dodaje Dragana Minčić.

Ovo takmičenje ima višestruki značaj za Ugostiteljsko – turističku školu u Nišu. Učenici takmičari imaće priliku da pokažu svoje  znanje, unaprede postojeće, ali će obezbediti i prohodnost na određenim visokim školama i faklutetima ukoliko osvoje jedno od prva tri mesta,  a ostali učenici imaće priliku da uče od najboljih učenika u Srbiji.   

Ovo je takođe prilika za grad Niš i ceo region da promoviše turističku ponudu, gastronomiju i gostoprimstvo.


#   Niš   takmičenje   kulinarstvo   Ministarstvo prosvete   Ugostiteljsko turistička škola
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima