Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Убијено три пута више жена него прошле године, да ли је закон заказао?

Bookmark and Share

18.04.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

Закон о спречавању насиља у породици који је ступио на снагу у јуну прошле године није дао резултате какви су се очекивали, сматра координаторка Сигурне куће Весна Станојевић која истиче да је од почетка ове године убијено 18 жена, што је три пута више него прошле године.

Убијено три пута више жена него прошле године, да ли је закон заказао?

Црна статистика породичног насиља се наставља. Иако се очекивало да ће мере које доноси нови Закон утицати на то да насиља буде мање – 18 жена је убијено за непуна четири месеца.

"Убијено је три пута више жена него прошле године", истакла је координаторка Сигурне куће Весна Станојевић гостујући у Дневнику РТС-а.

Закон је, наводи, много обећавао – прошле године када је ступио на снагу, забележен је велики број интервенција.

"То јесте дало одређене резултате који су видљиви и добри, с друге стране забележен је велики број убистава од Нове године, а прво убиство се догодило на саму Нову годину", рекла је Станојевићева.

Указује да велики проблем остаје то што чланови породице и околина неће да кажу да неко има проблем, тиме ситуација постаје све горе и недужни страдају.

Најважније је, наводи Станојевићева, радити на превентиви, односно подизању свести.

"Жене прихватају насиље на недопустив начин, не пријављују га јер се плаше и срамота их је. Ту проблем почиње. Од свих убијених жена само се једна обратила и тражила помоћ. Оне су знале какве су партнере имале, до убиства није дошло после прве свађе. Сматрале су да ће то да прође, да ће он да с промени или да ће га она променити", објаснила је координаторка Сигурне куће.

РТС

Станојевићева је рекла да је улога медија у том процесу велика, али и да не сме да долази до случајева као када је поводом насиља у породици у случају Наташе Беквалац дошло до задирања у интиму.

"Не могу да верујем да неко токлико интимно улази у нечији живот. На друштвеним мрежама је било толико негативних коментара на рачун жртве да је то недопустиво. Питам се да ли би такао поступили да је њихова мајка, ћерка, сестра у питању. Не смемо да осуђујемо жртву, већ насилника", рекла је Станојевићева.


#   убиство   РТС   сигурна кућа   насиље над женама   Весна Станојевић   Закон о спречавању насиља у породици
@rts_vesti @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима