Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Указала сам на малверзације, они ме удаљили с посла, спомињали породицу и дете

rssBookmark and Share

Ниш 01.03.2013. Izvor: Blic

Покретање дисциплинског поступка и удаљавање са посла и су освета за пријаве о корупцији у КП заводу Ниш које сам поднела државним органима. Очекивала сам тако нешто јер сам још после прве пријаве упозорена да је боље за мене да ћутим и да „научим да пливам у мутној води“, каже Валентина Крстић некадашња начелница службе за обуку и упошљавање у нишком затвору која је суспендована са посла иако је под заштитом Агенције за борбу против корупције.

Указала сам на малверзације, они ме удаљили с посла, спомињали породицу и дете

- Замерено ми је што сам дала себи право да приче о малверзацијама изађу из оквира КПЗ, скренута ми је пажња да нисам свесна у каквој установи радим, помињали су моју породицу и моје дете, да ја морам да мислим не само о себи, већ и породици - рекла је Крстићева новинарима.

Она каже да је почев од 2010. године Агенцији послала доказе за разне вишемилионске малверзације у нишкој казниони - незаконите набавке, лажирање докумената, крађу струје и воде, нестанак лима вредног 16 милиона динара, намерно оштећење производа у производње.

Због тога је августа прошле године добила статус узбуњивача јавности који је требало да јој пружи заштиту у наредне две године. Али, прво пребачена на ниже радно место у комерцијалу а пре два дана је удаљена са посла и против ње је покренут дисциплински поступак „због теже повреде радне обавезе“.

- Ниједног трена нисам била заштићена од шиканирања и малтретирања, сада сам под суспензијом а вероватно ћу добити и отказ као и сви који су пријавили корупцију у затвору. Извртањем чињеница желе да прикажу „тежу повреду радне обавезе“ а у ствари се ради о стварима на која сам ја упозоравала. Тако ме поред осталог оптужују да сам меморандум КП завода користила у приватне сврхе, а ја сам на њему обавестила полицију да сам очевидац уклањања доказа о малверзацијама у затвору. Сви наводи из дисциплинског поступка су нетачни и за све имам доказе - каже Крстићева.

Непосредан повод покретања дисциплинског поступка и удаљења са посла који је у току јесте обраћање полицији на меморандуму КПЗ, напоменула је Крстићева.

Крстићева је рекла да се три пута обраћала Жалбеној комисији Владе Србије која је усвајала њене жалбе о премештању на друго радно место као основане, да је руководство КПЗ после тога увек доносило идентична решења.

- Жалбена комисија за њих није имала никакав значај - казала је она и додала да се обраћала Управној инспекцији као и ранијој министарки правде Снежани Маловић.

После обраћања Агенцији у КПЗ је обављен ванредни надзор, али не према захтеву Агенције већ под, како је напоменула, утицајем носилаца малверзација.

- Извештај је заснован на претпоставкама, изјавама починилаца малверзација, а највећи број незаконитости се и не помиње у извештају - рекла је Крстићева.

Цвејић: Очекујем реакцију министарства правде

Адвокат Центра за људска права у Нишу Александар Цвејић рекао је да решење о удаљавању са посла садржи разлоге у којима се наводи да се Крстићева удаљава да не би утицала на сведоке и оно што је веома индикативно, да не би "негативно утицала на друге запослене својим понашањем."

- Очекујем брзу рекацију Управе за извршење кривичних санкција и Министарства правде, као и тужилаштва - рекао је Цвејић и подсетио да КПЗ у Нишу не води управник који још није постављен, већ заменик.

Коментара: 0


#   Ниш   Валентина Крстић   људска права   КПЗ Ниш   Александар Цвејић   дисциплински поступак   радно место
@


 


[ Додај коментар ]