Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ускоро е-рецепти и заказивање прегледа путем интернета

rssBookmark and Share

24.01.2014. Извор: Танјуг

Директор Републичког фонда за здравствено осигурање проф. др Момчило Бабић изјавио је данас да очекује да ће пацијентима у Србији до краја године бити обезбеђени електронски рецепти, компјутерско заказивање прегледа и електронска историја болести и да је то кључни пројект РФЗО за 2014.

Ускоро е-рецепти и заказивање прегледа путем интернета

"Радићемо свим силама да то обезбедимо до краја године, ако који месец и промасимо није страшно", рекао је он за РТС и подсетио да и сада "неки кажу да је то научна фантастика".

Он је додао да је реализација тог пројекта већ почела, а да ће његова примена, крајем ове или почетком наредне године, "бити историјски подухват и огромна промена" на коју смо "чекали читаву вечност".

Истичући да је РФЗО завршио закључивање оквирног споразума са изабраним добављачима цитостатика и да онколошки центри могу да преузимају нове испоруке, чим потпишу уговор, Бабић је рекао да су тиме створене све претпоставке да несташице ових лекова буду прошлост.

На питање да ли би одговорност за евентуалне будуће несташица сносиле искључиво здравствене установе, он је одговорио да "не би смело да се догоди да дође до несташице" и да их не очекује.

Бабић је подсетио да је Фонд, спровођењем првог великог тендера за централизовану набавку лекова за све болнице и домове здравља у Србији, остварио за 2014. уштеду између 25 и 30 милиона евра, јер је постигнут попуст од 27 одсто.
"То је велики успех, тиме је створена могућност да се нови лекови и нове методе уводе у нашу здравствену праксу", истакао је он.

Листа лекова, према речима Бабића, треба да буде проширена за 189 нових, а ступиће на снагу чим Министарство здравља и влада издају одобрење.

На питање под којим је условима Фонд одобрио лечење у иностранству девојчици Анастасији Трајковић која болује од ретке врсте тумора, Бабић је објаснио да је то одобрење условно.
"То ради комисија експерата, чиновници Фонда никад не одлучују о таквим стварима", рекао је Бабић и додао да је комисија одлучила да медицинску документацију мале Анастасије треба упутити у Чешку, који је нама најближи и најбољи центар за протонско зрачење тумора да они процене индикације и могућност успешног излечења.

"Надамо се да ће чешки центар то да прихвати и да ћемо добити одговор да они могу успешно да обаве ово лечење".


#   Момчило Бабић   Анастасија Трајковић   РФЗО   Министарство здравља   историја   научна фантастика
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима