Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Успешна вежба војске и полиције у Нишу

rssBookmark and Share

28.06.2011. Извор: Танјуг

Припадници војске и полиције данас су у Нишу успешно извели вежбу ''Заједнички подухват'', у оквиру које су показали висок ниво обучености.

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

Вежби у нишкој касарни ''Књаз Михаило'' присуствовали су министри одбране и унутрашњих послова Драган Шутановац и Ивица Дачић, начелник генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић, руководство полиције и многобројни грађани.

Министри Шутановац и Дачић оценили су да су војска и полиција заједничком вежбом показали да су способни да заштите државу и грађене од свих изазова и претњи.

Они су нагласили висок ниво сарадње војске и полиције које су интегрисане у заједнички безбедносни систем.

Вежбу је успешно извело око 600 припадника војске и полиције, који су демонстрирали висок ниво обучености, оценили су министри.

Дачић, који је и заменик премијера, истакао је да је сарадња МУП-а са Министарством одбране и Војском Србије на веома високом нивоу.

Он је нагласио да су и на овој вежби грађани могли да виде потенцијале два министарства, истакавши да је то што је приказано најбољи показатељ да су, како је рекао, одбрамбене снаге способне и спремне да одбране земљу.

Према његовим речима, приказ дела оспособљености војске и полиције показао је и да су наше одбрамбене снаге, полиција у војска, спремне да осигурају јавни ред и мир, да се боре против криминала и тероризма и да заштите личну и имовинску сигурност грађана.

Шутановац је истакао да је вежба показала да су систем одбране и МУП интегрисани у заједнички безбедносни систем.

Министар је изразио задовољство због великог присуства грађна и најавио да ће сличне вежбе бити организоване и у другим градовима Србије.

Према његовим речима, то ће бити урађено како би се промовисали и популарисали војска и полиција, која су два система са безбедносног аспекта изузетно значајна за сваку државу.

Дачић и Шутановац честитали су свим учесницима вежбе на успешној реализацији, оценивши да то показује споспобност за заједничко деловање.

Дачић је нагласио да два безбедносна система - МУП и Војска Србије показали да могу заједнички да делују и у опреративним акцијама.

Он је додао да су грађанима приказане приви пут неки од начина интервенције полиције и војске, као и да су могли да виде, такђе премијерно, делове одређеног наоружања и опреме.

Шутановац је захвалио свим учесницма вежбе и из полиције и из војске на успешно приказаном делу оперативних споспобности.

Током приказа дела оспособљености, припадници војске и полиције су демонстрирали висок ниво увежбаности у дејствима из ваздуха, земље и при пружању помоћи грађанима у случају пожара, поплава, хемијско-технолошких инцидената.

Уз хеликоптерски десант припадника Противтерористичке јединице МУП-а, највише пажње привукли су синхронизовано дејство два војна авиона МИГ 29 и приказ борилачких вештина специјалне бригаде Жандармерије.

Припадници војске и полиције демонстрирали су и рад на контролном пункту ради спречавања разних криминалних активности, попут шверца експлозива, дроге и оружја, при чему су користили службене псе и роботе.

Део вежбе обухватао је и активности у области помоћи грађанима у случају ванредних ситуација - пожара, поплава, земљотреса, хемијских и других инцидената.

Уз ватрогасце из Сектора МУП-а за ванредне ситуације у том делу вежбе учествовали су и припадници Центра за атомско-биолошко-хемијеску одбрану Војске Србије.

Припадници Војне полиције и батаљона специјалне намене ''Кобре'' приказали су део активности заштите важних личности, док је Жандармерија показла своје способности у борби против криминала и тероризма.

На тактичком збору наоружања и војне опреме, који су обишли Шутановац, Дачић и многи грађани, приказани су опрема и наоружање војске и полиције.

Уз тенк М - 84, самоходне хаубице, вишецевне бацаче ракета, приказани су војни и полицијски хеликоптери, беспилотне летелице и ракетни системи.

Наоружање специјалних јединица, средстава логистике, возила и опрема МУП-а и Војне полиције привукли су највећу пажњу грађана, а посебно младих.

Вежба у оквиру које су први пут после ремонта летела и два хеликоптера Ми-17, завршена је традиционалних дружењем припадника војске, полиције и грађана уз војнички пасуљ.


#   полиција   жандармерија   Ивица Дачић   Драган Шутановац   вежба   јавни ред и мир   Књаз Михаило   Војска Србије
@DacicIvica @SutanovacDragan @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима